חדש על המדף

הפסיכולוגיה של השקר: ושיטות לחשיפתו
לקטלוג איתן אלעד
הפסיכולוגיה של השקר: ושיטות לחשיפתו
בני אדם משקרים כדי להימנע מעונש או כדי לזכות ביתרונות חברתיים וכלכליים. ואולם לעיתים פוגעים יתרונות אלו במרקם החברתי במרקם החברתי ובקשרים הבין-אישיים. אין אדם שלא נפגע ממסר שקרי שכוון אליו. כדי להגן על עצמם מנזקי השקר מנסים בני אדם לפתח כישורים לאיתורו ונוטים לאמוד את אמינותם של מסרים על פי סימנים מילוליים והתנהגותיים המאפיינים לדעתם שקר. מאחר שאין התאמה רבה בין הסימנים המיוחסים לשקר והסימנים המאפיינים אותו למעשה, גדולה הסבירות להיכשל באיתור השקר. נפגעי השקר מבקשים כלים שיסייעו להם לקבוע אם אכן מדובר בשקר. בעבר העמידו את החשוד במבחנים שונים מתוך מחשבה שאדם שבחר לשקר ייענש ולא יעמוד בניסיון, ואילו אדם חף יעמוד בו. החברה הטכנולוגית חיפשה ומצאה למבחנים אלה תחליפים המתאימים יותר לרוח התקופה. גולת הכותרת שלהם היא הפוליגרף שרושם שינויים פיזיולוגיים המתלווים לתשובותיו של נבדק לשאלות שהוא נשאל. פותחו גם תחליפים לפוליגרף כמו מבחני נייר ועיפרון לבחינת אמינות, איתור שינויים בקול בזמן דיבור, ניתוח תוכן של חומר כתוב, ואפילו שימוש בסמים והיפנוזה. ספר זה דן בכל אלה מנקודת מבט יישומית ומזווית תיאורטית ומחקרית.

הספר פונה למגוון רחב של קוראים הבאים במגע עם בני אדם, אם במסגרת עיסוקם הקשור לאכיפת החוק, כגון משפטנים ושוטרים, ואם במסגרת עיסוקם בטיפול וברווחה, כגון פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים. עוד יפיקו תועלת מן הספר סוציולוגים, קרימינולוגים, פילוסופים, אנשי דת ומוסר וכל מי שמתעניין בגורמים החברתיים הפועלים על ההתנהגות. גם מנהלים המעורבים בהתנהגות הארגונית של בני אדם ואנשי שיווק ומכירות שעוסקים בהיבטים הכלכליים של השקר ימצאו בו עניין. בעיקר נועד הספר לציבור הרחב הרוצה לדעת יותר על השקר ועל האמצעים שפותחו לגילוייו.


פרופ' איתן אלעד הוא ראש תחום קרימינולוגיה במכללה האקדמית יהודה ושומרון ומנהל המעבדה למחקר פסיכופיזיולוגי שבקמפוס. זה שלושים שנה הוא חוקר היבטים שונים של השקר ואת מגוון הדרכים שפותחו לחשיפתו; פרסם עשרות מאמרים מדעיים במיטב בכתבי העת הפסיכולוגיים עם דגש על בדיקה בפוליגרף, ולימד נושאים אלה באוניברסיטת בר-אילן ובאוניברסיטה העברית.