חדש על המדף

כעוף החול: שמעון פרס - הביוגרפיה
לקטלוג מיכאל בר-זוהר
כעוף החול: שמעון פרס - הביוגרפיה
22 באוקטובר 1956. בווילה מבודדת ליד פריז חתם דוד בן-גוריון על הסכם סודי עם מנהיגי צרפת ואנגליה בדבר יציאה למבצע קדש ולמלחמת סואץ. במהלך טקס החתימה עמד בפינת החדר בחור בן 33: שמעון פרס, מנכ"ל משרד הביטחון, האדריכל האמיתי של הברית בין צרפת וישראל... בן-גוריון אימץ את עמדת פרס, והברית הייתה לעובדה.

12 בדצמבר 1956. שמעון פרס חתם על הסכם חשאי עם ראש ממשלת צרפת לבניית כור גרעיני בדימונה. חוץ מבן-גוריון ודיין, התנגדה כל צמרת המדינה ל"הרפתקה המטורפת" של פרס. ב-1960 החליטה צרפת להפסיק את המיזם הגרעיני הישראלי. בשורת מהלכים חשאיים הצליח פרס להציל את הכור. הצרפתים גם הפסיקו את משלוחי האורניום לישראל, אך גילו שפרס השיג את החומר יקר-הערך באפריקה ובדרום אמריקה; התוכנית הגרעינית הוכתרה בהצלחה מלאה.

26 בדצמבר 1957. ...הגיע פרס בחשאי לביתו של שר ההגנה הגרמני פרנץ יוזף שטראוס. בתום שיחתם הבטיח שטראוס לסייע לישראל - ובמשך שנים סיפקה גרמניה לצה"ל מטוסי קרב ותובלה, מסוקים, תותחים ונשק אחר-חינם, ללא כל תמורה.

27 ביוני 1976. מטוס "אייר פראנס" נחטף לאנטבה, והממשלה נטתה לשחרר מחבלים תמורת בני הערובה הישראלים, כדרישת החוטפים. גם ראש הממשלה וגם הרמטכ"ל סברו שאין לישראל אופציה צבאית. שר הביטחון שמעון פרס הסתגר עם חבורה של קצינים בכירים... הללו תכננו מבצע מדהים, שהביא לישראל תהילת עולם.

1984-1986. כראש ממשלה, הצליח פרס להדביר את האינפלציה, ולהביא לנסיגת צה"ל מלבנון.

11 באפריל 1987. בפגישה חשאית בלונדון הגיעו שר החוץ פרס והמלך חוסיין להסכם שנועד להביא לשלום בין ישראל וירדן, אך התנפץ מול התנגדותו הנזעמת של יצחק שמיר.

13 בספטמבר 1993. פרס ניווט את שיחות אוסלו אל הסכם נועז, אך שנוי במחלוקת מרה. למרות היריבות רבת-השנים בין שר החוץ פרס לבין ראש הממשלה יצחק רבין, שיתפו השניים פעולה במהלך שנועד להביא לשלום עם הפלשתינאים יחד עם יצחק רבין ויאסר ערפאת זכה פרס בפרס נובל לשלום...

פרופסור מיכאל בר-זוהר היה חבר כנסת ויושב ראש ועדת החינוך והתרבות, דובר משרד הביטחון, מרצה באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטת אמורי שבארצות הברית...