חדש על המדף

ההשכלה לגווניה: עיונים חדשים בתולדות ההשכלה ובספרותה
לקטלוג עורכים: שמואל פיינר וישראל ברטל
ההשכלה לגווניה: עיונים חדשים בתולדות ההשכלה ובספרותה
ההשכלה הייתה חלק מפסיפס הנאורות האירופית ובו בזמן גם הקרינה זהות יהודית מובהקת. ייחודיותה של ההשכלה באה לידי ביטוי בלשונות ספרותה, בסדר היום שלה וביעדים שהציבה לעצמה. ההשכלה השתלבה בעולם הערכים המודרני של אירופה וגם נצבעה בצבעי המסורת היהודית; היא הייתה מהפכנית ביומרותיה החתרניות ובקריאתה לאינטגרציה וגם טוענת לשימור הזהות היהודית ודוחה את ההתבוללות.

בקובץ ההשכלה לגווניה: עיוניים חדשים בתולדות ההשכלה ובספרותה מציעים היסטוריונים, פילוסופים וחוקרי ספרות ותיקים וצעירים, כל אחד מהם בתחומו, לבחון מחדש את גבולות ההשכלה ואת ההגדרות המקובלות שלה, לחדד את ההבחנות בין גווניה ולאתגר את ההיסטוריוגרפיה הקיימת. הסוגיות הנדונות בקובץ הן: מה בין תרבות ההשכלה לתרבות הרבנית? מה בין ההשכלה לנאורות הדתית בעולם הנוצרי? מה בין יהודי נמל ומשכילים? מהן הזיקות בין השכלה לאמנציפציה פוליטית ולרפורמה בדת? מהי משמעות היותה של ההשכלה תנועה של גברים, וכיצד משנה המודעות המגדרית להדרתן של הנשים את הבנת ההשכלה בכללותה? מהי הרלוונטיות של ההשכלה להבנת המודרניזציה של יהודים במדינה מוסלמית? מהן הזיקות שבין המשכילים למדינה האבסולוטיסטית והאימפריאלית ? כיצד תמרנה תרבות ההשכלה בין הלשונות היהודיות (עברית, יידיש) והטקסיים המסורתיים לבין לשונות אירופה (גרמנית, רוסית) והטקסטים של הנאורות? ומהו המתח שהתקיים בהשכלה בין המגמות המהפכניות לבין מגמות המשמרות?


שמואל פיינר הוא פרופסור להיסטוריה יהודית של העת החדשה וראש הקתדרה לתולדות היהודים בפרוסיה באוניברסיטת בר-אילן.
בין ספריו: השכלה והיסטוריה, תולדותיה של הכרת עבר יהודית מודרנית (1995); מהפכת הנאורות, תנועת ההשכלה היהודית במאה ה-18 (2002); משה מנדלסון (2005).

ישראל ברטל הוא פרופסור בחוג להיסטוריה של עם ישראל וראש המרכז לחקר תולדות יהודי פולין ותרבותם באוניברסיטה העברית בירושלים.
בין ספריו: Poles and Jews: a Failed Brotherhood (1992); גלות בארץ (תשנ"ה); מ'אומה' ל'לאום' (תשס"ב).