חדש על המדף

קיר הברזל: ישראל והעולם הערבי
לקטלוג אבי שליים
קיר הברזל: ישראל והעולם הערבי
מתוך 'בפתח הספר'

ייסוד מדינת ישראל ב-14 במאי 1948 היה אחד האירועים הכבירים בתולדות המאה העשרים. ספר זה בוחן את חמישים שנותיה הראשונות של מדיניות החוץ הישראלית ומתמקד בעיקר ביחסי ישראל עם העולם הערבי. על נושא זה נכתבו דברים הרבה, לרוב מנקודת מבט ישראלית...

הסיפר הציוני על גורמי הסכסוך הערבי-ישראלי, אופיו והשתלשלותו, נשאר בדרך כלל, ובמרוצת שנים רבות, חף מביקורת למעט בעולם הערבי. אולם במלאות לישראל ארבעים שנה יצאו לאור, באנגלית, ארבעה ספרים פרי עטם של היסטוריונים ישראלים שקראו תיגר על ההיסטוריוגרפיה המסורתית של הולדת מדינת ישראל ושל המלחמה הערבית-ישראלית הראשונה. ...מחברי הספרים הללו נתכבדו כולם בתואר הקיבוצי "ההיסטוריונים הישראלים הביקורתיים" או "ההיסטוריונים החדשים".

ההיסטוריוגרפיה הביקורתית התמקדה באירועים סביב הולדתה של ישראל ובמלחמה הערבית-ישראלית ב-1948. בספרי זה אני מבקש להציג ניתוח ביקורתי של מדיניות ישראל כלפי העולם הערבי במשך חמישים השנה שחלפו מאז באה מדינת ישראל לעולם. רצוני להבהיר מלכתחילה, כי אין זו היסטוריה מקפת של הסכסוך הערבי-ישראלי, אלא מעקב אחר מדיניות ישראל כלפי העולם הערבי, ולפיכך מתמקדת ההדגשה לאורך כל הספר על ישראל - על התפישות הישראליות, העמדות הישראליות, החשיבה הישראלית וההתנהלות הישראלית בזירת הסכסוך. מבנה הספר כרונולוגי, אולם השתדלתי להעמיד ניתוח ביקורתי של מדיניות החוץ הישראלית, לא רק רישום אירועים כרונולוגי. בדומה להיסטוריון הבריטי א"ה קר (Carr), אני סבור שתפקידו העיקרי של היסטוריון אינו לתעד אלא להעריך.