חדש על המדף

אורשלים: ישראלים ופלסטינים בירושלים, 2017-1967
לקטלוג ניר חסון
אורשלים: ישראלים ופלסטינים בירושלים, 2017-1967
הספר מתאר באופן חד, בהיר וקולח את המציאות הירושלמית, 50 שנים אחרי מלחמת ששת הימים, אבל יותר מכך - הוא מבקש להסביר את המציאות הזו. איך הגיעה ישראל למצב שבו ארבעים אחוז מתושבי בירתה אינם אזרחיה? איך ארע שאף מדינה אינה מכירה אפילו בריבונות הישראלית במערב ירושלים? כיצד מהפכנות תיאולוגית, רברבנות פוליטית ושיח של חרשים הפכו את הר הבית למוקד האלימות בעיר, בישראל ובגדה המערבית? איך נוצרה המערכת הבירוקרטית הקפקאית שמנהלת את חייהם של תושבי מזרח ירושלים? כיצד הגבולות הלא-נראים ממשיכים לחלק את העיר ולמה מתרגשים עליה גלי האלימות והטרור? ומדוע, למרות הכול, ירושלים היא גם העיר היחידה בין הירדן לים שיש בה קיום ישראלי ופלסטיני משותף?

הספר סוקר את ההכרעות הדרמטיות שעיצבו את ירושלים של ימנו מיד לאחר מלחמת ששת הימים; את התגובה הפלסטינית להחלטות הישראליות ואת התפתחות מערכת היחסים בין הצדדים לאורך השנים. הוא מספר את סיפורה של החברה הפלסטינית בעיר, שנקרעת בין השתלבות בישראל למאבק לשמירה על זהותה. כן, בוחן הספר את התפקיד המכריע שממלאת ירושלים בשיח הפוליטי הישראלי בחמישים השנים האחרונים, שיח שעיצב את העיר ולא פחות מכך את המפה הפוליטית בישראל. בפרק האחרון בספר נדונים עתידה של ירושלים וכן השאלה אם עוד ניתן לחלק את ירושלים וכיצד, ואיזה עתיד נשקף לה ולמדינת ישראל כולה.

אורשלים מספר את סיפורה של העיר מאז 1967, לאורך השנים שבהן התקבלו ההחלטות ונעשו המעשים שהפכו אותה למה שהיא היום: עיר סבוכה, ענייה, אלימה, מסוכסכת עם עצמה ועם סביבותיה - ובה בעת חיונית, מגוּונת, ומאפשרת חיים משותפים.

ניר חסון, כתב 'הארץ' לענייני ירושלים וארכיאולוגיה, מכיר את העיר לאורכה ולרוחבה, לעומקה ולגובהה ולכל שאר ממדיה. אורשלים הוא ספרו הראשון. במסמכים, בראיונות, בחקירה קפדנית של אירועים בשטח ובסקירת תכניות לעתיד, מתעד חסון את חיי הישראלים והפלסטינים בעיר ואת הצירוף המאיים של משאת נפש ומציאות קשה. במבט רגיש ונוקב הוא בוחן את המהלכים והאירועים שעיצבו את ירושלים של היום ומשרטט את האפשרויות הצפויות לעיר ולתושביה.