חדש על המדף

גבירים ויהודים אחרים במזרח התיכון העות'מאני, 1830-1750
לקטלוג ירון צור
גבירים ויהודים אחרים במזרח התיכון העות'מאני, 1830-1750
הספר הוא מעין מסע בין קהילות יהודיות במזרח התיכון העות'מאני בשנים 1830-1750. בהשראת יומנו של שליח יהודי חברון ואחד מחכמי התקופה הבולטים, ר' חיים יוסף דוד אזולאי (חיד"א), יוצא המסע מאסתאנבול אל דמשק, אל עכו וירושלים, אל חלב, בצרה וקהיר. אגב הנדידה ממקום למקום, לצד נופים חדשים וחברות יהודיות מגוונות, אנו מוצאים חיי כלכלה עֵרים, וצופים בבני המיעוטים הדתיים, נוצרים ויהודים, נאבקים ביניהם על מקום ומחיה בעיר המוסלמית.
הדמיון בין נוצרים ליהודים מתרחב גם לתחומים אחרים, כמו הפיזור הדמוגרפי, וקורא לעיון מחדש בשאלות עקרוניות כגון מהי "פזורה", אילו סוגי קהילות פוגשים במסע, עד כמה חדרה אליהן תרבות הסביבה, והשאלה המעניינת מכולן: מה מצב הקהילות וחבריהן היהודים על סף העידן המודרני.

הספר עוסק באימפריה העות'מאנית בתקופה שבה מופיעים הסימנים הראשונים לתמורות העתידות לזעזע את שטחיה. הוא נוגע בציבור היהודי כולו, אך עיקר עניינו ביהודים החזקים ביותר בקהילה - הגבירים, נכבדים שהיו מקורבים לשלטון (יהודי הממשל) או סוחרים בין-לאומיים (יהודי הנמל). המחבר דן בעצמתם ובנקודות התורפה שלהם ומנתח את אופני נפילתם. הוא בוחן את הקשר בין מעמדם למצב אחיהם לקהילה, ומציע תובנות חדשות על המנגנונים החברתיים שאפשרו את קרבתם לממשל ואת תפקודם בו חרף היותם "אנשי חסות" מנועים משלטון.

ירון צור הוא פרופ' אמריטוס בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל-אביב, מומחה לתולדות היהודים בארצות האסלאם והמזרחים בישראל, מייסד הפרויקט "עיתונות יהודית היסטורית".