חדש על המדף

הגוף הגברי החרדי-ליטאי: בספרות המוסר ובסיפורי הצדיקים
לקטלוג יקיר אנלגנדר
הגוף הגברי החרדי-ליטאי: בספרות המוסר ובסיפורי הצדיקים
כיצד מתארת הספרות החרדית-ליטאית את הגוף הגברי? מה מסמל עבורה הגוף הגברי? איזה גוף גברי נחשב כאידאלי?

הספר הוא מחקר הגותי-פילוסופי על אודות דימויי הגוף הליטאי הגברי בדורות האחרונים. הבחירה בגוף כציר שדרכו נבחנת המחשבה הליטאית-חרדית נובעת ממעמדו המיוחד כמרחב שאינו מצוי בשליטה מוחלטת של האדם, ומכאן שדרכו יכולים לבוא לידי ביטוי כוחות בטבע האדם שהם יותר אנושיים ופחות מבטאים את דרישת האל. בדיקה של דימוי הגוף ומאפייניו פותחת צוהר להבנת הקיום האנושי הליטאי.

בחלקו הראשון של הספר המחבר מגדיר את "בעיית הגוף" ואת הדרכים להתמודד עמה, ומציג קולות שונים הרואים בגוף מרחב שדרכו האדם יכול להכיר את עצמו. חלקו השני עוסק בתיאורי הגוף האידאלי וכיצד הרבנים מאמנים את גופם להיות כזה. באמצעות התחקות אחר סיפורי ה"גדולים" (הצדיקים), נבחנות הדרכים שבהן מנהיגי הקהילה עיצבו את גופם מגיל צעיר, ואת יחסם אל גופם הבוגר ולעתים הנכה. כמו כן מתבררת פרשנות של קולות חרדים המהללים את הגוף ומבקשים לחקות את דימויו האירופאי האצילי בן הזמן. בפרקי המבוא נבחנות הסוגות הנידונות בספר: ספרות המוסר וספרות ה"גדולים" לאחר השואה, סוגות שהמחקר כמעט ולא עסק בהן עד כה.

ד"ר יקיר אנגלנדר הוא חוקר במכון שלום הרטמן ומנהל בארגון Kids4Peace International. בשנים האחרונות הוא שימש כמרצה אורח במחלקה לדתות באוניברסיטת נורת'ווסטרן ובבית הספר לדתות באוניברסיטת הרווארד. ספרו הראשון, "גוף ומיניות בשיח הציוני-דתי החדש", יחד עם פרופ' אבי שגיא, יצא לאור בשנת 2013.