חדש על המדף

ההזדמנות שהוחמצה: יהדות בריה"מ בסבך המעצמות
לקטלוג ברוך גור גורביץ
ההזדמנות שהוחמצה: יהדות בריה
בשנות השבﬠים של המאה הﬠשרים נפתחה הזדמנות ליהודי בריה"מ לצאת ממנה, על רקע הדטאנט בין שתי המﬠצמות הגדולות.

התנוﬠה למﬠן יהודי בריה"מ הייתה מורכבת משלושה גורמים: 1. יהודי בריה"מ ובעיקר הסרובניקים הפﬠילים; 2. מדינת ישראל שהזרוﬠ המרכזית שלה הייתה "נתיב"; 3. יהדות הﬠולם שבאה לידי ביטוי בארגונים רבים שפﬠלו בדרך כלל באופן מתואם וניסו להשפיﬠ ﬠל מהלכים פוליטיים.

תיקון ג'קסון-ווניק קבﬠ את הזיקה שבין הסכמי הסחר בין המﬠצמות לבין זכויות אדם ויציאת היהודים מבריהײמ. התיקון לא סייﬠ ליציאתם של היהודים, ויתרה מכך - הוא גרם להחמצת ההזדמנות.

מחקר זה בא להוכיח שהתנוﬠה היהודית לא השפיﬠה על פתיחת שﬠרי בריה"מ. שערי בריה"מ נפתחו כשמיכאיל גורבצ'וב החליט להנהיג רפורמות מרחיקות לכת במשטר הסובייטי, ההגירה הגדולה החלה ﬠרב התפרקותה של בריה"מ, והגיﬠה לשיאה עם פירוקה. ד"ר ברוך גור גורביץ רכש את השכלתו באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת רוצ'סטר בניו יורק. לימד באוניברסיטת תל אביב ושימש כעמית בכיר במכון לחקר בריה"מ ומזרח אירופה. שירת ב"נתיב" ושימש בין השאר כ"ציר יועץ" במחלקה המדינית בשגרירויות ישראל בוושינגטון ובלונדון. ב-1989 בתקופתו של גורבאצ'וב, הכין תכנית-אב לכניסתה של הסוכנות היהודית לבריה"מ לשעבר. בשנים 1995-1989, הקים וניהל את מערך הסוכנות בבריה"מ לשעבר. אחר כך לימד באוניברסיטת חיפה וכיהן בתפקיד בכיר באוניברסיטה הפתוחה.

ספריו הקודמים:
קומוניזם לאומי בבריה"מ, 1928-1918 (1980) ; לאחר גורבאצ'וב (1995) ; שערים פתוחים (1996) ; חיפוש זהות בין התבוללות להגירה (2003) ; ממשל, הון ושלטון ברוסיה (2012).