פיתוח בינלאומי באפריקה: בין הלכה ומעשה
|
|
עורכים: יונתן נ' גז, רעות ברק וויקס, מניה כגן
|
כיצד ניצור עולם בו לכל אדם באשר הוא יש גישה למים נקיים ותשתיות בסיסיות? איך נוודא שכל אישה תוכל למצות את כישוריה, ללמוד ולעבוד בתחום המתאים לה? כיצד נאפשר לכל קבוצות האוכלוסייה לממש את מלוא יכולותיהן? ואיך נשיג כל זאת באופן שמגן על הטבע ועל החי, ומבטיח עתיד בר קיימא לכולם?
תחום הפיתוח הבינלאומי חותר לשפר את איכות החיים של אוכלוסיות מוחלשות ברחבי העולם, ובפרט ביבשת אפריקה. בעשרות השנים האחרונות נעשתה התקדמות רבה בהבנה התיאורטית של התחום ובבניית התערבויות מותאמות לצורכי אוכלוסיות שונות. עם זאת, עולם הפיתוח רחוק מלהיות מקשה אחת, ולמעשה הוא רב פנים, פולמוסים, ולעתים אף כישלונות. שאלות יסוד לגבי יעילותם של ערוצי פיתוח בינלאומיים, קיימוּּתם, והיותם שעתוק-כביכול של דפוסי ניצול וחשיבה קולוניאלית, אשר מקובלות בעולם זה שנים רבות ואף הובילו לגישות פוסט-פיתוּחיוֹת, לא זכו כמעט להדהוד בכתיבה העברית עד כה.
הספר שלפניכם מתווה מסלול חלוצי של הרחבת הידע והדיון בישראל ובשפה העברית. ארבעה עשר פרקיו מובילים את הקורא לאורכה ולרוחבה של יבשת אפריקה. המחברים - אנשי אקדמיה ואנשי שטח - פורשים בפנינו את ניסיונם העשיר, ומזמינים אותנו לשאוב השראה מסיפורי הצלחה ולהסיק מסקנות מיוזמות שכשלו. באמצעות שילוב בין ממדים תיאורטיים למבחר מקרי בוחן מרחבי היבשת, הספר מבקש לעמוד על מורכבותו הגדולה של תחום הפיתוח, אשר באה לידי ביטוי בבעיות מבניות, יחסי כוח רבי פנים, הבדלים תרבותיים ומתח מתמיד בין הלכה ומעשה.
ספר זה פותח צוהר לעולם הפיתוח מתוך כוונה להגביר מודעות לחשיבות התחום, להבטחותיו ולאתגרים הטמונים בו, ולהציבו בקדמת הדיון הציבורי בישראל. הספר מלווה את הקורא מן המפגש המבואי עם עולם הפיתוח ועד לניסוח ביקורת מורכבת על אודות דרכי החשיבה והפרקטיקות המקובלות בתחום.
|
|