חדש על המדף

חנות ותווית: מוכרי ספרים בארץ-ישראל, 1948-1870
לקטלוג צבי ברסקי
חנות ותווית: מוכרי ספרים בארץ-ישראל, 1948-1870
חנות ותווית, פרי מחקר רב שנים, משחזר עולם ייחודי ושוקק של מוכרי ספרים וחנויות ספרים, שהתקיים ברחובות פלשתינה (א"י) משלהי התקופה העותמאנית ועד קום מדינת ישראל: בשנות השלושים והארבעים פעלו בארץ כ-200 חנויות ספרים, בעיקר בשלוש הערים הגדולות (בתל אביב, ברחוב אלנבי בלבד פעלו בתקופה זו 32 חנויות ודוכני ספרים).

תוך התחקות אחר תוויות הנייר הפרסומיות שהודבקו בצידן הפנימי של כריכות הספרים או בדפיהם הראשונים ועיון היסטוריוגרפי יסודי בהן, ובהתבסס על ראיונות, ארכיונים פרטיים וציבוריים ומגוון מקורות ראשוניים, משרטט המחבר מפה אלטרנטיבית של ארץ-ישראל, שבמרכזה עומד הספר, יחד עם כל אנשיו: מחבריו, מדפיסיו, ובעיקר מוכריו וקוניו. כך מקומם ברסקי מתוך תוויות הספרים - במלאכת מחשבת קפדנית - עולם נשכח של חנויות ושל דוכני ספרים.

צבי ברסקי, יליד הארץ, רכש את הכשרתו המקצועית בתחום ההנדסה הכימית והרחיב את יריעותיו כשומע חופשי בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטה העברית בירושלים.
חיטוט - לפעמים בלתי נשלט - בחנויות ספרים ובאנטיקוואריאטים ומשיכה מיוחדת לרכישת ספרים, בעיקר מיד שנייה, ליווהו תמיד, והם שהובילו לכתיבת ספר זה.

במחקרו מתבסס המחבר על שימוש בכלים ייחודיים לתחום: הוא קורא את תוויות מוכרי הספרים כלשונן, כולל את המסתתר בהן בינות השורות, מאתר צאצאים של מוכרי ספרים, סורק את עיתונות התקופה וחושף סיפורי חיים מרתקים. כל זאת מתוך סקרנות לקורות הארץ ומנהגהּ.