מניהול סכסוך לניהול הסדר: תפיסת הביטחון הישראלית והמדינה הפלסטינית
|
|
עומר צנעני
|
לאן ממשיכים מכאן? האם על ישראל להוסיף "לנהל" את הסכסוך על מחיריו הגבוהים, בתקווה שהתנאים אכישהו ישתנו לטובתה? האם עליה לבצע מהלכים חד צדדיים בתקווה שאלה יובילו לשינוי גישה אצל הפלסטינים ובקהילה הבינלאומית? האם עוד ניתן לקדם הסדר שיוביל לחלוקת הארץ לשתי מדינות ויקנה ביטחון לישראל?
לדעת המחבר, התביעות ה"דרקוניות" שמצבה ישראל בפני הפלסטינים מבטלות את הסיכוי להסדר ולחלוקת הארץ לשתי מדינות. הן נוטלות את העוקץ מהרעיון של מדינה פלסטינית מתפקדת ומכוונות להמשך סטטוס קוו, ולכל היותר להקמת ישות מדינתית כושלת שתהווה איום על ישראל ולאזור כולו.
המחבר מנתח בספר זה שלושה "תרחישי אב" לסכסוך הישראלי-פלסטיני, על בסיסם הוא מציע שינוי פרדיגמטי בתפישת הביטחון של ישראל אשר יאפשר לקדם הסדר יציב ולהקים מדינה פלסטינית בת קיימא, שגם תתרום לביטחון לטווח ארוך.
המחבר ממליץ לנטוש את תפיסת ניהול הסכסוך בה נוקטת ישראל כיום, ולעבור לגישה שתאפשר לייצר רווח הדדי. זאת, באמצעות מעבר מחשיבה צבאית הגמונית, המתמקדת ביחסי הכוחות, לגישה המבטאת ראייה מדינית-ביטחונית ארוכת טווח, המבוססת גם על שקלול האינטרסים והמוטיבציות בשני הצדדים.
לטעת החוקר, גישה ביטחונית מאוזנת תאפשר להקים מדינה פלסטינית שלא תציב איומים בפניה ישראל, תוכל לספק ביטחון לאזרחיה ולשכנותיה, ותהיה מרוצה מהסטטוס קוו המבין-מדינתי. במצב זה, ישראל תזכה להכרה ולגיטימציה בינלאומית, תוכל לתבוע מהפלסטינים אחריות מדינתית ותיווצר גם הרתעה אסטרטגית. יישום המסדר מוסכם עם הפלסטינים הוא המפתח ליחסים נורמליים עם מדינות האזור. הוא יתרום לביטחון, ימתן איומים אזוריים, ישפר את מעמדה הבינלאומי של ישראל, וישחרר אותה מעימות א-סימטרי מתמשך ומסלים שאין לו פתרון צבאי.
עומר צנעני הוא חוקר ויועץ, יוצא מערכת הביטחון והקהילת המודיעין. כיום הוא דוקטורנט בחוג למדע המדינה באוניברסיטת חיפה.
|
|