חלל חלום חלון: פסיכואנליזה וחוויית האמנות
|
|
רות גולן
|
"חלל חלום חלון" הוא ספרה הרביעי של רות גולן, שעוסק בקשרים בין הפסיכואנליזה, כפי שהגה אותה פרויד, ובעקבותיו לאקאן, לבין תחומי תרבות שונים. בספר נבחנת חוויית האמנות מנקודות מבט שונות, בעיקר מהמקום החווייתי הממוקם במשולש הנוצר בין היוצר, היצירה והצופה - מקום התעוררות הרגש והפליאה.
בספר שלושה חלקים: בחלק הראשון המחברת נעזרת במסתו של מרטין היידגר, "מקורו של מעשה האמנות", כדי לחקור את החוויה הייחודית העולה לנוכח יצירות אמנות מסוימות, חוויה שניתן לקרוא לה רוחנית, במידה והיא משעה את האני וחושפת ממד אחר, מסתורי. החלק השני כולל ראיונות עם חמישה אמנים בינלאומיים וישראלים מובילים - מרינה אברמוביץ', ביל ויולה, אוליאפור אליאסון, יהודית סספורטס וציבי גבע - ועם שני אוצרים בינלאומיים. חוויית האמנות נחקרת בראיונות אלה ומעומתת מול רוח הזמן של עולם האמנות שהופך להיות יותר ויותר מסחרי. החלק השלישי מורכב ממסות שנכתבו לאורך שנים על תערוכות של אמנים ישראלים שעבודתם עוררה אצל המחברת התפעמות גדולה, כפי שרק אמנות טובה עשויה לחולל בנו.
שם הספר - חלל חלום חלון - מתייחס לדימוי הוויזואלי שבו תודעתנו מרחפת בחלל, חלל שבתוכו קובע היוצר חלונות שונים היוצרים הפרדה בין פנים וחוץ. החלון מאפשר לאור לצאת ולהיכנס, הוא זה שנותן מסגרת של יצירה שמכילה את חלומו של היוצר. חלום זה, המשתקף בחלון, יכול לפגוש את חלום המתבונן, המאזין או הקורא, ובאופן הזה מתאפשרת חוויית עומק, בבחינת מפגש ייחודי בין החולמים משני צדי החלון לבין היצירה עצמה.
|
|