תרחישים בזירה הישראלית-פלסטינית: האתגרים האסטרטגיים והמענים האפשריים
|
|
עורכים: אודי דקל וקובי מיכאל
|
המזכר תרחישים בזירה הישראלית-פלסטינית האתגרים האסטרטגיים והמענים האפשריים מציג תוצר של מחקר שבוצע במכון למחקרי ביטחון לאומי במטרה לבחון את האיומים והאתגרים הביטחוניים והאסטרטגיים הניצבים בפני ישראל, בהתייחס לשורה של תרחישים אפשריים בזירת הסכסוך הישראלית-הפלסטינית. המחקר התמקד בהצגת האתגרים האסטרטגיים לישראל בכל אחד מהתרחישים ובמאפייני המענה הישראלי האפשרי לאתגרים.
במזכר מוצגים שישה תרחישים: א. המשך המצב הקיים (ניהול הסכסוך) ; ב. שתי מדינות בהסדר ; ג. מהלכים ישראליים להיפרדות מהפלסטינים ; ד. סיפוח גושי התיישבות ושטחי C ; ה. מדינה אחת עם זכויות מלאות לפלסטינים ; ו. מדינה אחת עם זכויות מוגבלות לפלסטינים.
במרבית התרחישים, עולה באופן מובהק שלישראל יש אינטרס חיוני בקיומה של רשות פלסטינית אחראית, יציבה ומתפקדת, שעמה מתקיים שיתוף פעולה ביטחוני, המבוסס על אינטרסים חופפים נגד הטרור ונגד חמאס. עוד עולה במחקר כי התחזקות המאפיינים המדינתיים של הרשות הפלסטינית מהווה גורם מרסן בהקשרים ביטחוניים עתידיים.
בסיכומו של דבר, התרחישים מתכנסים לשני מצבי סיום אפשריים - שתי מדינות (ריבונות פלסטינית מלאה, או ריבונות פלסטינית מוגבלת), או מדינה אחת (עם שוויון זכויות לכל אזרחיה, או ללא שוויון זכויות). המשך המצב הקיים, וכן תרחישי סיפוח, משמעותם בסבירות גבוהה גלישה למציאות של מדינה אחת - בלי הצהרת כוונות וללא בירור המשמעויות.
|
|