פילוסופיה, ספרות ומה שביניהן
|
|
עדי פרוש
|
יצירות ספרות, אף שאינן מחקרים פילוסופיים, הן עוסקות בבעיות שהעסיקו גם פילוסופים. בעולם הבדיוני-הקונקרטי שנרקם ביצירות ספרות, מובלעות לא פעם עמדות פילוסופיות כלליות. בספרו של עדי פרוש משולב ניתוח של כמה יצירות מופת של סופרים כמו דוסטויבסקי, קפקא, בורחס, וניתוח העמדות הפילוסופיות המובלעות בהן. ביניהן השאלות: חיים ללא מוות - האם הם רצויים? האם הערך שאנו מייחסים לחירות מתיישב עם הערך שאנו מייחסים לאושר? כיצד יש להתייחס לדחף לנקמה, ומה ההבדל בינו לבין השאיפה לצדק? כיצד יש להתייחס להונאה עצמית - האם תמיד צריך להסתייג ממנה?
מטרת הספר היא לחשוף את העמדות הפילוסופיות המובלעות ביצירות ספרות שעוסקות בשאלות מסוג זה, לבחון אותן ולברר אם הן בנות תוקף. שאלות פילוסופיות אחרות שנׅדונות בספר, סובבות סביב החשיבות שמיוחסת ליצירות ספרות: האם הן מהוות מקור לידע על האדם ועולמו, כפי שסבורים רבים? האם התגובות הרגשיות של הקוראים לגורלן של דמויות בדיוניות שמתוארות ביצירות ספרות הן תגובות רציונליות?
שאלות אלה ואחרות נדונות בספר באופן מעמיק, בניסוח מדויק ובלשון בהירה, והוא עשוי לעניין כל קורא ספרות המתלבט לעיתים גם בשאלות פילוסופיות.
מחקריו של פרופ’ עדי פרוש עוסקים בתחומים רבים: היסטוריה של הפילוסופיה, אפיסטמולוגיה, אתיקה, תורת המשפט, משפט פלילי, נקמה וצדק בטרגדיות יווניות, פילוסופיה של הספרות. מספריו הקודמים: מגמות בתולדות הספקנות (מאגנס, 1974); הכרעות משפטיות ושיקולים מוסריים (אדם, 1986), ציות, אחריות והחוק הפלילי (פפירוס, 1996).
|
|