חדש על המדף

ארגון עובדים בונה עיר במדבר: ההסתדרות ותרומתה לפיתוח באר-שבע והנגב בעשורים הראשונים למדינה
לקטלוג חנינא פורת
ארגון עובדים בונה עיר במדבר: ההסתדרות ותרומתה לפיתוח באר-שבע והנגב בעשורים הראשונים למדינה
המחקרים שבחנו עד כה את תהליך יישובו של הנגב לאחר קום המדינה פסחו משום מה על חלקה המכריע של ההסתדרות הכללית בעשייה זו. הספר שלפנינו מוכיח כי לאורך התקופה הנידונה הייתה ההסתדרות לגורם החשוב ביותר בבינוייה ותיעושה של באר שבע ובפיתוחו של הנגב, וזאת באמצעות "סולל בונה" כחברה מנוסה ויוזמת. מועצת הפועלים בבאר שבע ומוסדותיה החברתיים והכלכליים התמודדה עם קליטת העלייה בעיר, הקימה מסגרות לחינוך והדרכה לילדים, לנוער ולמבוגרים, וסייעה בהקמת מפעלי תעשייה כפתרון תעסוקתי לפועלי העיר. ראשיה דאגו לבריאות הפועל ומשפחתו, להבטחת הכנסתו ועתידו ולהרחבת אופקיו התרבותיים בארץ החדשה. בה בעת הקפידה ההסתדרות על עיצוב השקפת עולמו של הפועל באמצעות קורסים וסמינרים שנבנו והועברו ב"בית יציב".

תרומת ההסתדרות לעיר ולנגב בלטה לאור העובדה שההון הפרטי סירב להשקיע באיזור, ועול הפיתוח כמו סלילת כבישים, הקמת שיכונים חדשים, אירגון רשת פיננסית ומסחרית - "בנק הפועלים" ו" המשביר המרכזי ולצרכן" ודאגה למיעוט הבדואי - כל אלה נפלו על כתפי ההסתדרות. כך נוצר מצב שבשנים אלה עמסה ההסתדרות על עצמה את משימותיה של הממשלה ומשרדיה שמיעטו לתקצב את פיתוח העיר והאיזור.

ד"ר חנינא פורת, חוקר ומרצה לשעבר במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פירסם ספרים ומאמרים רבים שעסקו בתולדות ההתיישבות היהודית בנגב מראשית התקופה העות'מאנית ועד לעשורים הראשונים שלאחר הקמת המדינה.