חדש על המדף

צמחים, מאכלים ודפוסי אכילה בספרות הברכות
לקטלוג אברהם אופיר שמש
צמחים, מאכלים ודפוסי אכילה בספרות הברכות
בעשורים האחרונים הולכת וגוברת התעניינות בעולמם הקולינרי והגסטרונומי של תרבויות העולם בכלל והמטבח היהודי בפרט. מחקרים מדעיים שונים עוסקים בהיבטים תרבותיים, אתניים ופולקלוריים הקשורים למקורות המזון והתזונה. אחד התחומים בספרות היהודית שיש לו זיקה למזון הוא תחום הקרוי 'ברכות הנהנין', היינו ברכות הנאמרות לפני האכילה ולאחריה. טקסי ברכה על המזון הם נוהג טראנס-תרבותי המלווה את החברה האנושית מתקופות קדומות וטקסים מסוג זה מקובלים עד היום בקרב מאמינים בני דתות שונות. במהלך הדורות דנו חכמים ובעלי הלכה יהודיים במרשמי מזון מגוונים שעלו על שולחנם של היהודים בקהילות במזרח ובמערב. השיח על ברכתם של המאכלים שופך אור על הריאליה של הגידולים החקלאיים, וכן על התמורות שחלו בתרבות האכילה ובדפוסי השולחן.

חשיבותו שן מחקר זה נובעת מכך שהוא דן לראשונה בצורה מקיפה ושיטתית ברכיבי מזון מהצומח ובברכותיהם במשנתם של חכמי ישראל, מגירוש ספרד וגילוי העולם החדש ועד לזמננו. נסקרת כאן רשימה ארוכה של צמחי מאכל, מתכונים, מרשמים ותפריטי מזון הנזכרים בטקסטים יהודיים מסוגות ספרותיות מגוונות (שו"ת, הלכה, מנהג, סידורי תפילה), תוך השלמת התמונה ההיסטורית ממקורות חיצוניים, כמו למשל, ספרי מזון ומתכונים קדומים, ספרות נוסעים וספרות דיאטטית-רפואית.

הספר גם בוחן את התמורות שחלו בתחום ההלכה והמזון בחמש מאות השנים האחרונות לאור ההתפתחויות ההיסטוריות והטכנולוגיות של הזמן החדש. המחקר מתמקד בהשלכות של מאורעות היסטוריים מכריעים בתולדות העולם הכללי והעולם היהודי על המבטח היהודי ועל ברכותיהם של גידולים חקלאיים, כמו למשל גירוש ספרד והתפתחות המרכז היהודי בצפת...

ד"ר אברהם אופיר שמש הוא מרצה בכיר במחלקה למורשת ישראל באוניברסיטת אריאל בשומרון.