חדש על המדף

שייח' ג'ראח
לקטלוג מיכאל בן-יאיר
שייח' ג'ראח
"את הבעיה במזרח ירושלים אי-אפשר לבחון ולפתור לפי דיני קניין פרטיים משום שדיני הקניין הפרטיים יוצרים מציאות מעוולת. יש לבחון את הבעיה בראייה רחבה, בראייה מדינית רחבה, בראיה חברתית רחבה. בסופו של דבר גם עמדות פוליטיות נקבעות על-פי שיקולים מורכבים מאוד, שלפחות חלק מהם שיקולים מוסריים."

בשכונת שייח' ג'ראח התגוררו לפני מלחמת העצמאות יהודים וערבים. היהודים פונו בתחילת המלחמה, ואף זכו לפיצוי על רכושם שנותר מאחוריהם. במהלך השנים שאחרי 1967 ביקשו והצליחו יהודים לחזור לשכונה ולפנות ערבים מבתים שהתגוררו בהם במשך שנים רבות. הנוכחות היהודית החדשה בשכונה והפעילות סביב פינוי התושבים הערבים יוצרת חיכוכים ומתח רב במקום, ומעוררת באופן נוקב את שאלת הפיצוי על רכוש שנעזב ב-1948, על-ידי יהודים וערבים, משני צידיו של הגבול שנוצר אז.

מיכאל בן-יאיר, לשעבר היועץ המשפטי לממשלה, נולד בירושלים וגדל בשייח' ג'ראח' עד 1948. במילים בהירות ופשוטות הוא מסביר את ההשתלשלות ההיסטורית ומשפטית של פינוי השכונה מיהודיה במלחמת העצמאות ואת שובם של יהודים אחרים תוך פינוי תושביה הערביים בשנים האחרונות, מצביע על הפגמים המוסריים וההשלכות המעשיות של החוקים המאפשרים ליהודים לחזור לשכונה ולתפוס רכוש שכבר זכו עליו בעבר לפיצוי, ומציע מתווה לפתרונות אחרים.