חדש על המדף

ביטחון לאומי - מבט ביקורתי
לקטלוג עורך מדעי: ראובן פדהצור
ביטחון לאומי - מבט ביקורתי
המונח "ביטחון לאומי" נתפס בישראל ברוב המקרים בהקשרו הצבאי. ואכן, מרבית המחקרים והדיונים העוסקים בסוגיות הביטחון הלאומי מתמקדים בהיבטים שונים של מערכת הביטחון ושל הפעילות הצבאית של ישראל.

אולם, מתוך הבנה שניתוח "הביטחון הלואמי" מצריך התייחסות למרכיבים נוספים, שאינם בהכרח מתמקדים בתחום הצבאי, החלטנו, במרכז דניאל ש. אברהם לדיאלוג אסטרטגי, ליזום לפני כשלוש שנים תוכנית מחקר לבחינת סוגיות הקשורות לניתוח המונח הזה....

בהמשך החלטנו להרחיב את היריעה, וביוני 2012 קיימנו כנס נוסף שעסק בסוגיות הקשורות לביטחון הלאומי, תחת הכותרת "ביטחון לאומי וחברה - הזווית הבינלאומית". הפעם הוספנו לעיסוק בביטחון הלאומי של ישראל על מרכיביו השונים גם את ההתייחסות לסוגיות שונות הקשורות לביטחון הלאומי של איטליה, סלובניה, צרפת וירדן. חוברת זו מבוססת על חלק מההרצאות שהוצגו בכנס ביוני.

קובי מיכאל כותב על הפיקוח האזרחי בישראל על מערכת הביטחון ומצביע על הליקויים בתהליך הפיקוח ועל ההשלכות שיש לכך על המדיניות הישראלית בתחום הביטחון הלאומי.

ראובן פדהצור שואל מי מחליט בסוגיות הביטחון הלאומי, ומצביע על הייחוד של תהליך קביעת המדיניות בישראל, במסגרתו ניתנת בידי ראש הממשלה עוצמה שאין לה אח ורע במדינות דמוקרטיות אחרות.

שאול אריאלי מצביע על ההשלכות מרחיקות הלכת שיש לכיבוש על כל מרכיבי הביטחון הלאומי בישראל.

עפרה גרייצר מצביעה על הצורך לחדש ולשנות את השיח בנושא הביטחון הלאומי, הנשלט לדבריה על ידי הדומיננטיות של הצבא, דבר המשפיע גם על תהליכי ההחלטה.

אנטון גריזולד בוחן את ההתלבטות של מעצבי תפישת הביטחון הלאומי בסלובניה בין הצורך לבססה על הריבונות הלאומית הסלובנית לבין לבססה על עובדת היותה של סלובניה חלק מאירופה, ומכאן גם תפישת הביטחון שלה, חלק מהמציאות האירופית-אטלנטית.