חדש על המדף

מלחמת יום הכיפורים: המלחמה שהיה אפשר למנוע
לקטלוג בועז וונטיק וזכי שלום
מלחמת יום הכיפורים: המלחמה שהיה אפשר למנוע
מלחמת יום הכיפורים היא קו פרשת מים בחברה הישראלית וטראומה לאומית שפצעיה טרם הגלידו גם כיום, כארבעה עשורים לאחר שהסתיימה. בשנים שלאחר המלחמה הופיעו מחקרים מגוונים עליה, כמו גם על הרקע המדיני שקדם לה. עם זאת, עדיין לא נכתב בתחום הזה מחקר מקיף המבוסס על מקורות ארכיוניים ומקורות ראשוניים אחרים. עתה, לאחר שמסמכים מסווגים רבים מאותה תקופה נפתחו לעיון, ניתן לבחון לעומק את אחת התקופות המכריעות והמרתקות בתולדות המזרח התיכון בכלל ומדינת ישראל בפרט.
ספרם של בועז וונטיק וזכי שלום מבוסס ברובו על מסמכים אמריקאיים וישראליים שנפתחו לעיון החוקרים בשנים האחרונות. זהו מסמך מרתק וייחודי אשר מאפשר הבנה מקיפה ועמוקה של שלב קריטי ובעל משמעות היסטורית ביחסי ישראל ערב ויחסי ירושלים-וושינגטון. בין השאר מספק הספר תשובות חדשות ומפתיעות לשאלות הבאות:

• האם מלחמת יום הכיפורים הייתה כורח המציאות, או שמא יכלו ישראל וארצות הברית למנוע את פריצתה של המלחמה שגבתה קורבנות כה רבים?
• כיצד הצליח היועץ לביטחון לאומי, הנרי קיסינג'ר, לטרפד את מאמצי מחלקת המדינה האמריקאית לכונן הסדר ביניים בין ישראל למצרים בשנת 1971?
• האם הסכם זה היה מאפשר לישראל להמשיך להחזיק במשך שנים רבות ברוב שטחה של סיני ועם זאת למנוע את פריצתה של מלחמת יום הכיפורים?
• האם גולדה מאיר אכן דחתה כל יוזמה מדינית שעלתה על הפרק בשנים שקדמו לפרוץ מלחמת יום הכיפורים?
• האם מדיניות הבית הלבן במזרח התיכון במהלך שנת 1973 שימשה זרז לפריצתה של מלחמת יום הכיפורים?

[...]
ד"ר בועז וונטיק הוא מרצה להיסטוריה במכללת אחווה. פרסם מאמרים בכתבי עת מובילים בארץ ובעולם בתחום יחסי ישראל-ארצות הברית והמדיניות האמריקאית במזרח התיכון בעידן המלחמה הקרה.

פרופ' זכי שלום הוא חוקר בכיר במכון בן גוריון לחקר ישראל, אוניברסיטת בן גוריון, ועמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי. פרסם שורה של ספרים ומאמרים על מדיניות החוץ והביטחון של מדינת ישראל והסכסוך הישראלי-ערבי