חדש על המדף

הסכסוך הישראלי-פלסטיני: מתהליך שלום לעימות אלים 2005-2000
לקטלוג יעקב בר-סימן-טוב
הסכסוך הישראלי-פלסטיני: מתהליך שלום לעימות אלים 2005-2000
כישלון תהליך אוסלו, החזרה לעימות האלים, תחושת המבוי הסתום וכישלון המאמצים לסיים את העימות או להפחית מעוצמתו הם שהביאו להקמת צוות חשיבה במכון ירושלים לחקר ישראל. מטרת הצוות היתה לבחון את תופעת ניהול העימות על-ידי הצדדים בחמש שנות העימות (2005-2000). צוות החשיבה התמקד בגורמי העימות, במטרות הצדדים ובתפיסותיהם לגבי העימות בשלבים שונים, במאפייניו הייחודיים של העימות כסכסוך נמוך-עצימות (Low intensity conflict), באסטרטגיות הניהול של הצדדים, בסיבות לכישלון המאמצים לסיים את העימות או למתנו, ובחינת חלופות מבוקרות יותר לניהול הסכסוך, שייקלו על המעבר מניהולו ליישובו, כולל תכנית ההתנתקות הישראלית.

ספר זה כולל תשעה פרקים ומורכב משלושה חלקים: החלק הראשון כולל שני פרקים תיאורטיים, המתייחסים לתופעת הדיאלקטיקה שבין ניהול ליישוב סכסוך, והשפעותיהן של חשיבה היוריסטית ודינמיקה קבוצתית על ניהול הסכסוך. החלק השני כולל את הפרק המרכזי של הספר ועוסק בניתוח העימות האלים הישראלי-פלסטיני, תוך התייחסות למעבר מיישוב הסכסוך לניהולו. החלק השלישי כולל חמישה פרקים ומתמקד בהשפעת העימות האלים על שתי החברות – הישראלית והפלסטינית: יחסי הגומלין שבין הדרג המדיני לדרג הצבאי בישראל בניהול העימות; התמורות במדיניות הביטחון הרשמית ובעמדות הציבור בישראל כלפי ניהול הסכסוך; שינוי עמדות בחברה היהודית – ישראלית בעקבות פסגת קמפ-דיוויד והעימות האלים; אתוס הסכסוך בתקשורת הישראלית; החברה הפלסטינית בעימות האלים ועם הסתלקות ערפאת ותכנית ההתנתקות הישראלית.

מכון ירושלים לחקר ישראל (נוסד ב-1978) הוא מוסד עצמאי ללא כוונת רווח. מחקרי המכון מתרכזים בהיבטים יישומיים ובהמלצות לגיבוש מדיניות. אשכולות המחקר העיקריים של המכון הם: מחקרי ירושלים, ניהול הקונפליקט הישראלי-פלסטיני ומדיניות סביבתית, חברתית וכלכלית.