חדש על המדף

הכרעות גבוליות
לקטלוג אורי נאמן ודוד ארבל
הכרעות גבוליות
האם החלטת בן גוריון שלא להגדיר את הגבולות היתה סוף מעשה במחשבה תחילה? מתי נפלה ההחלטה לצאת למתקפת המנע במלחמת ששת הימים? מתי הורה שר הביטחון למטכ"ל להתכונן למלחמה שתפרוץ במחצית השנייה של קיץ 1973? מה בשיחה בארבע עיניים של מנחם בגין וסאדאת, שהתקיימה בליל הגעתו של נשיא מצרים לישראל, הוביל לחתימת הסכם השלום כעבור שנה וחצי? האם אפשר לאתר את הרגע המזוקק, היחיד, אשר הוביל למלחמת לבנון? האם אפשר לחלץ את הרגע שבו החליט רבין "להכשיר" את אש"ף ולקדם את האופציה הפלסטינית? ומתי הגיע אריאל שרון, "אבי ההתיישבות", למסקנה כי יש לשנות כיוון ולפרק את היישובים באזור עזה וצפון השומרון?
בספרם החדש הכרעות גבוליות מנסים אורי נאמן ודוד ארבל לחפש את הרגע עצמו, את התהליכים וההתחבטויות, ולעתים את הגורל או יד המקרה שהובילו את מנהיגי מדינת ישראל, מאמצע שנות השלושים ועד לימינו אנו, להכרעות שעיצבו את גבולותיה. המחברים, אנשי מחקר והערכת מודיעין בעבר, פורשים את מסכת העובדות ואת הברירות השונות שעמדו בפני מקבלי ההחלטות, עוקבים אחר השתלשלות האירועים, וחושפים את המניעים שקדמו להכרעות הקשות והמשמעותיות ביותר שידענו, בספר מרתק ומלא בגילויים חדשים.

אורי נאמן שירת במוסד יותר משלושים שנה. הוא מילא בו מגוון תפקידי שטח ומטה ובין השנים 1995-1988 עמד בראש אגף המחקר שלו. מאז פרישתו היה שותף במשא ומתן עם הפלסטינים במספר מסגרות.

דוד (אברט) ארבל, בעבר עובד קהילת המודיעין הישראלית, מילא תפקידים בכירים במטה ובחו"ל. ספרו עיוורון – המודיעין המערבי וקריסת ברה"מ (בשיתוף עם רן אדליסט) ראה אור בישראל ובבריטניה. ספרם המשותף הראשון של נאמן וארבל, שיגיון ללא כיפורים – ההפתעה שלא היתה והאסטרטגיה שכשלה, פורסם בהוצאת ידיעות ספרים וזכה להדים רבים.