חדש על המדף

אירוס ורטני: סיפורו של בית החולים נצרת
לקטלוג נח'לה בישארה
אירוס ורטני: סיפורו של בית החולים נצרת
הספר 'אירוס ורטני' מגולל את סיפורו של בית החולים 'נצרת', החוגג מאה וחמישים שנה להיווסדו. אירוס ורטני הינו צמח בר בהרי נצרת. שמו נקרא בעקבות ד"ר פקרדוני קלוסר ורטן, שגילה אותו. ב – 1861 ד"ר ורטן הקים את בית החולים הראשון בנצרת, מרכז רפואי יחיד בין ירושלים וביירות. ב-1867 ארגון המיסיון EMMS מסקוטלנד פרש את חסותו על המוסד, שהינו המוסד הרפואי המרכזי של העיר עד היום.

"סיפור חייו של ד"ר ורטן מעורר שאלות רבות: מה מביא ילד שנולד באיסטנבול למשפחה ארמנית ענייה להפוך לפרוטסטנטי־אבנגליסטי? מה מניע אותו ללמוד רפואה באדינבורג ולהקדיש את חייו לייעוד של רופא מיסיונר? מה מביא אותו לנצרת אחרי שנשלח לביירות? ומה גורם לו להישאר בעיירה הקטנה והזניחה במשך רוב חייו הבוגרים ועד יומו האחרון?"

הספר פותח בפני הקורא העברי צוהר לעולמם הערכי של הרופאים המיסיונרים, ומתחקה אחרי התמורות שחלו בערכים ובעמדות של ארגוני המיסיון לנוכח המציאות הדתית המשתנה במאה וחמישים השנים שחלפו.

זהו ספר הראשון הפורש את סיפורם של בית חולים ייחודי בעיר ערבית ושל הקהילה אותה הוא משרת; ואת הקורות אותם בתהפוכות הפוליטיות, שעברו עליהם מאז ימי האימפריה העותמנית, דרך המנדט הבריטי ובמדינת ישראל.

המחבר, ד"ר נח'לה בישארה, נולד בנצרת ב-1948 וחי בה. בוגר בית הספר לרפואה של 'הדסה' והאוניברסיטה העברית בירושלים. התמחה ברפואה פנימית בבית החולים 'העמק'. מ-1981 ניהל את המחלקה הפנימית בבית החולים 'נצרת'. מ-1988 עד 2006 כיהן כמנהל בית החולים 'נצרת'.

הקשר של המחבר לבית החולים ולקהילה, הקרבה שלו להיסטוריה והיותו איש נצרת מצטברים לקול אישי, שעושה את הספר לבעל ערך ספרותי והיסטורי גם יחד. התוצאה הינה מארג העשוי מסיפורה של הרפואה בגליל ומחשבון נפש אינטימי ואמפטי, ישר ומרגש, על החיים. [...]