חדש על המדף

השפעת הקמת מדינה פלסטינית על ערביי ישראל
לקטלוג מרכז דניאל אברהם לדיאלוג אסטרטגי
השפעת הקמת מדינה פלסטינית על ערביי ישראל
הכרזתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפיה הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני יבואו בדמות "שתי מדינות לשני עמים" שבה והעלתה לדיון ציבורי את סוגיית השתלבותם של ערביי ישראל בפתרון זה ואת שאלת ההשפעה שתהיה להקמת מדינה פלסטינית עליהם [...]

פנינו לארבעה חוקרים והטלנו עליהם לחקור את הסוגיה. חוברת זו הינה הסיכום של ממצאי ארבעת המחקרים. מהממצאים מצטיירת תמונה מורכבת באשר להתפתחות החשיבה וההתייחסות של הציבור הערבי בישראל לפתרונות האפשריים לסכסוך הישראלי-פלסטיני. החוקרים מצביעים על תופעה מעניינת לפיה, רוב בקרב ערביי ישראל הגיע למסקנה כי הוא אמנם חלק מהבעיה בסכסוך הזה, אך אינו חלק מהפתרון המדיני [...] בעקבות זאת, המסקנה של רוב מקרב הציבור הערבי בישראל הייתה, שעליו ליטול את גורלו בידיו ולדאוג לעתידו בתוך מדינת ישראל ללא תלות בעתיד התהליך המדיני ובתוצאותיו.

מכאן עברו החוקרים לנתח את התפתחות החשיבה ופיתוח המודלים השונים להשתלבות ערביי ישראל במסגרת מדינת ישראל, תוך התייחסות למערכת היחסים המסובכת והמורכבת המתפתחת בין ערביי ישראל לרשות הפלסטינית.

ערביי ישראל, כך עולה מממצאי המחקרים, מתלבטים בתקופה האחרונה לא רק באשר להשלכות הקמת המדינה הפלסטינית עליהם, אלא גם בבעיות זהות והזדהות. במסגרת התלבטויות אלו נוסחו "מסמכי החזון" שארבעת החוקרים מנתחים אותם ומנסים לבחון את השפעתם על תפיסות הציבור הערבי בישראל באשר לעתיד מעמדו במדינה.

עוד נבחנות הגישות הקוראות לפעול לכיוון פתרון של "מדינת כל אזרחיה" כתחליף ראוי לפתרון שתי המדינות, ואימוץ הדגם של דמוקרטיה הסדרית אשר מכיר בזכויות קולקטיביות של המיעוט הלאומי הילידי.

קריאה בחוברת זו מלמדת כי סוגיית השפעת הקמת מדינה פלסטינית על ערביי ישראל היא מורכבת ומסובכת מכפי שנוטים להציגה. היא מחייבת התייחסות מעמיקה של קובעי המדיניות בישראל [...]