חדש על המדף

אוריינות ושפה : יחסי גומלין, דו-לשוניות וקשיים
לקטלוג עריכה: עפרה קורת ודורית ארם
אוריינות ושפה : יחסי גומלין, דו-לשוניות וקשיים
אחד המדדים לעוצמתה הכלכלית והתרבותית של מדינה הוא רמת האוריינות של אזרחיה. השליטה בשפה הדבורה, בקריאה ובכתיבה קובעים במידה רבה את מידת השתלבותו של הפרט בעולם התעסוקתי והחברתי. בכיתה ישראלית ממוצעת כשליש מהתלמידים אינם מבינים את הנקרא. יתר על כן, הפערים ברמת האוריינות של תלמידים בין העשירון העליון לתחתון הם מהגדולים ביותר מתוך 43 מדינות הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי, ה- OECD . בשנים האחרונות, הניסיון לקדם ילדים המתקשים ברכישת השפה הדבורה והכתובה הולך ורב. בישראל, כמו בארצות הברית ובארצות רבות באירופה, הוקמו ועדות ציבוריות לקידום החינוך בתחומים אלה, והן מתבססות על מחקרים עדכניים. אולם למרות המחקר הענף בנושא זה ולמרות ההתעניינות הרבה בו, יצאו לאור בעברית מאז שנות התשעים של המאה הקודמת שני ספרים בלבד. ספר זה נועד למלא את החסר.

הספר, עוסק בהבנת ההתפתחות והאוריינית של הלומד, בתהליך רכישת הקריאה והכתיבה, ובתכניות התערבות בתחום זה. מוצגות בו עבודות של טובי החוקרים בישראל על אוכלוסיות חד-לשוניות ודו-לשוניות, תלמידים שהתפתחותם תקינה ותלמידים בעלי צרכים מיוחדים, לקויות למידה, קריאה, שפה ושמיעה. הספר מיועד לקהל קוראים רחב: מעצבי מדיניות החינוך, פסיכולוגים, מורים, גננות, יועצים חינוכיים, קלינאיות תקשורת, רופאים, מאבחנים דידקטיים ומטפלים בקשיי למידה וקריאה. מרצים בכל שלבי ההוראה והלמידה ימצאו בו עניין רב.

ד"ר עפרה קורת היא מרצה בכירה וראש המגמה לגיל הרך בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן. מחקריה עוסקים בהתפתחות האוריינית ובטיפוחה בקרב ילדים בסיכון, ובכללם ילדים ממיצב חברתי-כלכלי נמוך, ילדים עולים מאתיופיה וילדים ממשפחות ערביות. מחקריה האחרונים עוסקים בטכנולוגיה כאמצעי לקידום השפה הדבורה והכתובה.

פרופ' דורית ארם היא ראש המגמה לחינוך בחוג לחינוך מיוחד ויעוץ חינוכי, בית הספר לחינוך, אוניברסיטת תל אביב, מחקרה מתמקד בחקר אינטראקציות בין מבוגרים לילדים בתחום השפה הכתובה ובחינת משמעותן להתפתחות ניצני אוריינות והתפתחות רגשית חברתית של ילדים צעירים בחברה היהודית והערבית. היא מפתחת ומעריכה תכניות לקידום רמת התיווך של הורים וגננות.