חדש על המדף

אלוהים, מדינה, טבע, אדם :
הנס קלזן על תאולוגיה פוליטית ומשפט טבעי
לקטלוג עורך ומתרגם: יצחק אנגלרד
אלוהים, מדינה, טבע, אדם : <br> הנס קלזן על תאולוגיה פוליטית ומשפט טבעי
ספר זה מביא לקורא הישראלי שני נושאים אקטואליים הנוגעים לפילוסופיה של המשפט ולמדע המדינה: תאולוגיה פוליטית ומעמדו של המשפט הטבעי במשפט המדינה. הדיון בהם נלקח מתוך כתבי הנס קלזן, והוא מאיר עיניים. המחבר מצביע על הקבלות מפתיעות בין פתרון הבעיה התאולוגית של היחס אלוהים-עולם-אדם לבין פתרון הבעיה של היחס מדינה-משפט-אדם. וכך, הנֵס התאולוגי – שהוא בבחינת סטייה מחוקי הטבע – מקביל לנס המדיני – שהוא הסטייה של המדינה מחוקיה. קלזן, המתנגד הגדול לרעיון המשפט הטבעי, מתאר את חולשותיו העיוניות והמעשיות של רעיון זה. ניתוחו המבריק והמעמיק נשען על תובנות של הפסיכואנליזה מיסודו של זיגמונד פרויד בהראותו את הקשר ההדוק בין אישיותו של אדם לבין השקפת עולמו.

שלושה חלקים לספר. הראשון הוא המאמר "אלוהים ומדינה" ועניינו התאולוגיה הפוליטית; השני מכיל את שני הפרקים האחרונים בספרו של קלזן "המושג הסוציולוגי והמשפטי של המדינה: בחינה ביקורתית של היחס בין מדינה למשפט". שניהם עוסקים גם הם בתאולוגיה הפוליטית, אך ביתר העמקה; השלישי הוא תרגום הספרון "היסודות הפילוסופיים של תורת המשפט הטבעי ושל הפוזיטיביזם המשפטי".

הנס קלזן (1973-1881), פרופסור למשפטים ושופט בבית המשפט לחוקה באוסטריה, החל את פעילותו בווינה ומשם עבר לאוניברסיטת קלן שבגרמניה. בשל יהדותו ורעיונותיו הוא גורש מן האוניברסיטה עם עליית הנאצים לשלטון. הוא עבר לשווייץ ולאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה היגר לארצות הברית, שם לימד באוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה. קלזן נחשב בעיני רבים גדול המשפטנים של המאה העשרים ובעל השפעה רבה על המחשבה המשפטית והמדינית.

פרופ' יצחק אנגלרד, שופט בית המשפט העליון (בדימוס), חתן פרס ישראל למשפט וחבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בחר את הכתבים, תרגם אותם מגרמנית ואף הוסיף להם פתח דבר.