חדש על המדף

על שלוות הנפש
לקטלוג פלוטרכוס
על שלוות הנפש
"אל לנו לפסוח גם על הדברים השכיחים אלא להקצות להם מחשבה ולהוקיר תודה שאנו חיים, בריאים, רואים את אור השמש, שאין מלחמה או מחלוקת, שהאדמה מאפשרת לעבד אותה והים נוח להפלגה, לאלה הרוצים בכך; הרי שביכולתנו לדבר, לעשות, לשתוק ולהינפש. דברים אלה, בהימצאם, ישמחו אותנו יותר, אם נעלה ברוחנו תמונת מצב דמיונית שבה הם אינם קיימים ונזכיר לעצמנו תכופות עד כמה הבריאות היא דבר נכסף לחולים, השלום לנלחמים, רכישת מוניטין וידידים לזר לא מוכר בעיר כה גדולה, וכמה כואב כשדברים אלה נגזלים לאחר שהיו ברשותנו. אם ננהג כך, לא ייראה בעינינו שום דבר כבעל ערך גדול כאשר יאבד, אך בהיותו שלם ובטוח - כזניח (שהרי אם דבר מה אינו ברשותנו ערכו לא גדל בשל כך), וכן אל לנו לרכוש דברים ולהחשיבם כגדולים ולרעוד מפחד - כאילו מדובר ברגוש גדול - פן יגזלו מאיתנו, ובכל זאת, כשהם ברשותנו - לפסוח ולזלזל בהם כלא ראויים לכלום. אלא, יש להרבות ולהשתמש בהם כדי לשמוח ולהפיק מהם הנאה, כך שגם את אובדנם, אם יקרה, נוכל לשאת ביתר קלות."

פלוטרכוס, היסטוריון, ביוגרף ופילוסוף יווני, נולד בשנת 46 לספירה בערך במרכז יוון, מת בשנת 120 בערך. מוצאו ממשפחה עשירה וספוגת תרבות; את רוב חייו חי ביוון, אם כי ביקר במצרים ובאיטליה ואף לימד ברומא. חוג מכריו וידידיו היה רחב ביותר. בצעירותו למד פילוסופיה באתונה.

ב"על שלוות הנפש" פלוטרכוס עוסק בשביעות הרצון, כלומר בנינוחות, בחדווה ובשלווה - מונחים המבטאים את היכולת לשאת את המציאות בשוויון נפש, אך לא באדישות מוחלטת, אלא מתוך התמודדות פעילה המהולה בשמחה ובביטחון פנימיים. פלוטרכוס דן כאן באיזון הנפש, ברוגע, בשלווה הפנימית, בחיים המאושרים.

המתרגם אברהם (אבי) ארואטי , נולד ב-1976 בישראל. לומד ומלמד בחוג ללימודים קלאסיים באוניברסיטת תל אביב. עוסק בעיקר בשירה האפית היוונית והלטינית וכן בהוראת אנגלית, היסטוריה ומיתולוגיה של העולם הקלאסי במסגרות אקדמיות שונות.