חדש על המדף

פרנץ רוזנצווייג: הכוכב והאדם
קובץ מחקרים מאת רבקה הורביץ
לקטלוג עורך: אביעזר כהן
פרנץ רוזנצווייג: הכוכב והאדם<br> קובץ מחקרים מאת רבקה הורביץ
קובץ המחקרים שלפנינו מרכז את מחקריה של פרופ´ רבקה הורביץ ז"ל (תרפ"ו-תשס"ז) מהמחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, על דמותו והגותו של פרנץ רוזנצוויג. ספר זה מסכם עשרות שנים של עיסוק בכתביו של רוזנצווייג, מתוך רצון להנגיש את דמותו ולשמש צוהר להגותו.

רבקה תרמה תרומה ניכרת ללימוד הפילוסופיה היהודית בגרמניה ממשה מנדלסון ועד להרמן כהן, מרטין בובר ופרנץ רוזנצווייג. תחומי העניין שלה נעו בין הפילוסופיה של השפה והדיאלוג לבין הזהות הגרמנית-היהודית, חכמת ישראל, חינוך יהודי וקבלה. מקרב הטווח הרחב של ההוגים שחקרה, היה זה רוזנצווייג שעניין אותה ביותר, ובו ראתה את אחת הדמויות הגדולות של המאה ה-20, שחייו והגותו עשויים לתת מענה אקטואלי ואקסיסטנציאלי לבני דורנו.

דברי רוזנצווייג ביומנו כי "אדם חושב שהוא מתפלסף אך באמת הוא כותב את הביוגרפיה שלו", עשויים להבהיר את גישתה המחקרית של רבקה. לדבריה, משנתו של רוזנצווייג, ובכללה ספרו הגדול "כוכב הגאולה", איננה שיטה מטפיזית דיאלקטית בלבד, ולא פילוסופיה של ההיסטוריה בלבד, ואפילו לא סינתזה של פילוסופיה ותיאולוגיה בלבד, אלא מעל לכל זהו וידוי אישי עמוק בדרך הפילוסופיה.

רבקה האירה את הפן היהודי של ההוגה הגרמני-היהודי הזה. אמנם הוא היה שייך לעולם התרבותי הגרמני בה במידה שהיה שייך לעולם היהודי, דבר שאפשר לו לכתוב את יצירת המופת שלו, "כוכב הגאולה", אבל עבור רבקה הוא היה בראש ובראשונה מי ששב ליהדות.

הקורא ימצא בקובץ זה עיסוק רחב ומגוון הפורש את מלאות הקיום כמו גם ההגות של רוזנצווייג על רקע ההוויה היהודית בגרמניה שבמאות השמונה עשרה עד העשרים. דיון בסוגיות תיאולוגיות מרכזיות כגון התגלות, גאולה ויחסי יהדות ונצרות, כמו גם בחינת מערכת היחסים בין שפה, מיתוס, רציונליזם ומיסטיקה. לרבקה היתה יכולת נדירה לתאר רעיונות מורכבים של היסטוריה אינטלקטואלית במשפטים מעטים. היה לה חוש אסוציאטיבי מפותח וכישרון לגלות פרטים לא ידועים שעוזרים להבין את ההגות היהודית המודרנית.

ספר זה שלפנינו הוא מילוי הבטחה למורה וחוקרת חשובה, שלאורך שנות עיסוקה האקדמי, מושאי מחקריה הפכו להיות חלק מחומרי חייה שלה ובכך תורתם הקרינה על החיים והחיים בתורם האירו את התורה.