חדש על המדף

אוסף הגניזה הקהירית בז'נבה: קטלוג ומחקרים
לקטלוג דוד רוזנטל
אוסף הגניזה הקהירית בז'נבה: קטלוג ומחקרים
אוצר יקר נתגלה בספרייה הציבורית והאוניברסיטאית בז`נבה (בתצלום). שלוש מאות וחמישים דפים מהגניזה הקהירית, הכוללים מגוון נושאים בחיי התרבות היהודית וביניהם תעודות אותנטיות המאירות את חיי הקהילה היהודית במצרים במאות האחת עשרה והשתים עשרה. האוסף נקנה בקהיר בשנת 1896/7 (שהוא התאריך 'הרשמי' של גילוי הגניזה בידי ש"ז שכטר) על ידי פרופ' ז'יל ניקול (Jules Nicole), פפירולוג מאוניברסיטת ז'נבה, שיצא לתור אחר פפירוסים יווניים. כ'נספח' לחומר היווני שקנה, ציידו אותו המוכרים בקופסת פח מלאה כתבים יהודיים. מאז שהגיע האוסף לז'נבה, הייתה קופסת הפח 'גנוזה' בספרייה, בלא שאיש ידע על קיומה. לפני כחמש שנים במסגרת המפעל הגדול לחקר פפירוסים יווניים המצוי בספריית האוניברסיטה נערכו מחדש פרסומיו של פרופ' ניקול. משניערו את ממצאיו נתגלתה גם קופסת הפח.

האוסף כולל קטעי מקרא, תרגומי מקרא, פירושי מקרא (בערבית) וחיבורי מסורה; משנה, תלמוד, מדרש, חיבורי גאונים; ספרי הלכה, תפילה שירה ופיוט, תעודות היסטוריות, מכתבים, שטרות וספרות הכתובה בערבית יהודית. היחס הכמותי בין תחומי הספרות שבאוסף דומה ליחס ביניהם בגניזה הקהירית כולה ויש בו קטעים חדשים בעלי עניין מיוחד. בספר מוצגים כל קטעי הגניזה שבאוסף בידי חוקרים כל אחד בתחומו. תחילה מתועד כל המצאי בקטלוגים (כולל השלמות לקטעים מן המצוי באוספי הגניזה האחרים) ובחלקו השני מתפרסמים מחקרים מפורטים המציגים את החומר החדש העולה מן הקטעים.

פרופ' דוד רוזנטל מהחוג לתלמוד באוניברסיטה העברית העוסק בחקר הנוסח והעריכה של הספרות התלמודית, יצא לז'נבה לחשוף, לזהות ולתעד את האוסף. בנוסף למחקריו שיתף עמו חוקרים מתחומים נוספים, ביניהם פרופ' יוסף עופר מאוניברסיטת בר-אילן המפרסם את כתבי היד של המקרא והתרגומים ; ד"ר דוד סקליר ממכון בן צבי, תיאר ההדיר ותרגם את הקטעים הספרותיים הכתובים בערבית-יהודית, ופרופ' שולמית אליצור מהאוניברסיטה העברית מפרסמת את קטעי השירה והפיוט.