חדש על המדף

קהילות מגודרות
לקטלוג אמנון להבי
קהילות מגודרות
השיח הציבורי בישראל רווי באחרונה בדיונים מתוקשרים בדבר הופעתן של "שכונות סגורות", דוגמת "סביוני רמת אביב" או " גבעת אנדרומדה" ביפו. המתנגדים לפרויקטים אלה מצביעים על הסכנות הטמונות בהעמקתם ובהנצחתם של פערים חברתיים, בהדרתן של שכבות אוכלוסיה על בסיס מעמד כלכלי, חברתי ואתני, ובדילול המרחב הציבורי כדי להכשיר את התבצרותם של החזקים והעשירים במובלעות אליטיסטיות.

סוגיית "הקהילות המגודרות" ראויה, עם זאת, לבחינה מעמיקה ומורכבת יותר, הן במישור האמפירי והמושגי של "קבילות מגודרות" והן בגישה הערכית-נורמטיבית כלפיהן. הלכה למעשה, תופעת הקהילות המגודרות רחוקה מלהיות חדשה בישראל, אלא קיימת מאז ראשית ימיה של התנועה הציונית, באופן החוצה גבולות של זמן, זהות ומרחב. כך, למשל, היישובים השיתופיים הכפריים, כגון הקיבוץ והמושב, מהווים באופן מובהק "קהילות מגודרות". סיבת הקיום של צורות ההתיישבות אלו הייתה יצירת שיתוף נרחב של "קהילה" מלוכדת בין חברי היישוב ברבדים אידיאולוגיים, כלכליים וחברתיים. במקביל, אלמנט ה"גידור" מאפיין אף הוא יישובים אלה, ומתקיימים בהם עד היום מנגנוני סינון ובקרה הזוכים לגושפנקא מוסדית ומשפטית.

יצירתו של שיח אקדמי שיטתי תוך שימוש בכלים המתודולוגיים של הדיסציפלינות השונות נחוצה למיפוי ולניתוח מדויק וזהיר של הקהילות המגודרות בישראל על גווניהן ומופעיהן השונים, ולהערכת האופנים המורכבים שבהם קהילות אלו כרוכות בתופעות חברתיות, כלכליות, מוסדיות ומשפטיות אחרות. זו מטרתו המרכזית של ספר זה. הוא אוסף בתוכו, לראשונה, מחקרים חדשניים של חוקרות וחוקרים בכירים בתחומי הידע של אדריכלות, גיאוגרפיה, היסטוריה, כלכלה, מינהל ומדיניות ציבורית, ממשל, משפטים, סוציולוגיה, פילוסופיה ותכנון. המאמרים מציעים פרספקטיבות מדעיות שונות, כמו גם עמדות ערכיות-נורמטיביות מגוונות, ויוצקים יחדיו תשתית מחקרית רחבה לדיון ביקורתי ולעיצוב כלי מדיניות ביחס לקהילות המגודרות בישראל.
ד"ר אמנון להבי הוא מרצה בכיר וראש התמחות המקרקעין בבית ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה. תחומי מחקרו העיקריים הינם דיני קניין, דיני תכנון ובניה, משפט השלטון המקומי, משפט וכלכלה בינלאומי. ד"ר להבי, בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת ייל בארה"ב, הוא זוכה פרס צלטנר למשפט לחוקר הצעיר, ומאמריו ראו אור במיטב כתבי העת המשפטיים בישראל ומחוצה לו.

ספר זה הינו החמישי בסדרת הספרים "משפט, חברה ותרבות" של הפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן, באוניברסיטת תל-אביב, המוקדשת לזכרו של חיים י. צדוק. הסדרה מהווה במה למחקרים אקדמיים בין –תחומיים העוסקים בבחינת הקשר שבין משפט לבין תחומי ידע אחרים.