חדש על המדף

השימוש בעקרון המידתיות במשפט הבין-לאומי
לקטלוג יובל שני
השימוש בעקרון המידתיות במשפט הבין-לאומי
עקרון המידתיות (הפרופורציונליות) הוא עיקרון משפטי בעל חשיבות מרכזית בשיח החוקתי ובדין המינהלי של מדינות רבות. מכוח עיקרון זה - המנסה לאזן בין זכויות הפרט לבין האינטרסים של הכלל - שיטות משפט שונות מטילות הגבלות משפטיות חשובות על כוחו של השלטון. גם במשפט הבין-לאומי מהווה עקרון המידתיות הגבלה חשובה על האופן שבו המדינות מפעילות את כוחותיהן ואת זכויותיהן: דיני זכויות האדם מחייבים מדינה המגבילה את זכויות תושביה להצדיק את נחיצות ההגבלה ואת מידתיותה; במשפט הבין-לאומי ההומניטרי (דיני המלחמה) יש הוראות המגבילות פגיעות מופרזות באזרחים ובלוחמי אויב; דיני השימוש בכוח, המתירים למדינה להפעיל כוח לשם הגנה עצמית, מתנים את הפעלת הכוח בשמירה על עקרון המידתיות; ודיני האחריות הבין-לאומית מאפשרים להטיל סנקציות על מדינות המפרות את התחייבויותיהן הבין-לאומיות כל עוד מדובר בסנקציות מידתיות.

מטרתו של ספר זה לבחון את מעמדו של עקרון המידתיות ואת אופן יישומו במשפט הבין-לאומי, מתוך הכרה בהשפעתו הגוברת של המשפט הבין-לאומי על שיטות משפט פנים-מדינתיות ועל דרכי התנהלותן של מדינות רבות. הספר עוסק בשלוש שאלות מרכזיות:

1. מהו מעמדו של עקרון המידתיות במשפט הבין-לאומי?
2. כיצד מוחל עקרון המידתיות במשפט הבין-לאומי?
3. איזו תרומה עשויה להיות לעקרון המידתיות, כפי שהוא התפתח במשפט הבין-לאומי, לפיתוח הדין המדינתי בכלל ולפיתוח הדין הישראלי בפרט?

פרופ' יובל שני הוא עמית בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה וראש פרויקט 'טרור ודמוקרטיה'. הוא מומחה למשפט בין-לאומי ומשמש המנהל האקדמי של מרכז מינרבה לזכויות האדם בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים.