חדש על המדף

יחסי ישראל עם ארצות מזרח אירופה:
מאת ניתוקם בשנת 1967 עד חידושים בשנים 1991-1989
לקטלוג יוסף גוברין
יחסי ישראל עם ארצות מזרח אירופה:<br> מאת ניתוקם בשנת 1967 עד חידושים בשנים 1991-1989

בשנים 1991-1989 חידשה ישראל את יחסיה הדיפלומטיים עם ברית המועצות, בולגריה, הונגריה, יוגוסלביה, פולין וצ'כוסלובקיה, יחסים שנותקו בעקבות מלחמת ששת הימים. נוספה אליהן אלבניה, שעמה כוננה ישראל לראשונה יחסים דיפלומטיים. באותן שנים ניהלו נציגי ישראל שיחות עם נציגי גרמניה המזרחית לקראת האפשרות של כינון יחסים דיפלומטיים. הדבר לא מומש בשל סירובה של זו להכיר בחלקה במתן שילומים לישראל על רדיפת יהודים בתקופת המשטר הנאצי ובשל תהליך איחוד גרמניה שהסתמן אז באופק.

המחבר, שכיהן באותן שנים כסגן מנהל כללי של משרד החוץ לענייני מזרח ומרכז אירופה והיה מעורב בתהליכים הללו, מתעד בספרו לראשונה את השתלשלות המגיעים בין ישראל לבין ארצות מזרח אירופה (למעט ברית המועצות) שהוליכו לחידוש היחסים הדיפלומטיים ביניהן. כן נידונים בספר מדיניות העוינת כלפי ישראל בזירה הבינלאומית והמזרח תיכונית, גילויי האנטישמיות כלפי המיעוט היהודי שחי בקרבן, ומעמדן של הקהילות היהודיות במדינות הללו לפני ניתוק קשריהן הדיפלומטיים עם ישראל, בעת הניתוק ובעידן שאחריו. נידונים גם מניעיהם המדיניים והכלכליים של כל אחת מהארצות להתקרב לישראל החל מאמצע שנות השמונים במאה הקודמת, לקראת חידוש הדרגתי של יחסיהן הדיפלומטיים עמה, על רקע השתחררותן מן התלות בברית המועצות והמעבר ממשטר קומוניסטי למשטר ליברלי.

ד"ר יוסף גוברין הצטרף למשרד החוץ בירושלים בשנת 1953, ובמשך 42 שנות שירותו הדיפלומטי מילא תפקידים רבים בישראל ובחו"ל, בין השאר כשגריר ישראל ברומניה, באוסטריה ובמוסדות האו"ם בווינה ושגריר לא-תושב בסלובקיה ובסלובניה. גוברין הוא עמית מחקר במרכז אבא אבן לדיפלומטיה ישראלית במכון טרומן, האוניברסיטה העברית בירושלים. הוא פרסם מאמרים רבים על קשרי החוץ של ישראל ועל תפוצות ישראל בעולם, וכן את הספרים: "ההיבט היהודי ביחסי גרמניה הנאצית עם ברית המועצות"; " יחסי ישראל-ברית המועצות מעת חידושם בשנת 1953 עד ניתוקם בשנת 1967"; " יחסי ישראל-רומניה בשלהי עידן צ'אושסקו, מרישומיו של שגריר ישראל ברומניה 1989-1985" (שלושתם בהוצאת מאגנס), וכן את הספר "בצל האבדון", זיכרונות על טרנסניסטריה ועל ההעפלה לארץ ישראל".