חדש על המדף

נשים ומגדר במזרח התיכון במאה העשרים
לקטלוג עורכות: רות רודד ונוגה אפרתי
נשים ומגדר במזרח התיכון במאה העשרים
נשים במזרח התיכון זוכות באחרונה לתשומת לב רבה לאור ההתפתחויות הפוליטיות, התרבותיות והכלכליות המתרחשות באזור. ניתוח מגדרי המדגיש את ההיבטים ההיסטוריים והעכשוויים שבהבחנה בין המינים הפך חלק בלתי נפרד מחקר האזור ותולדותיו.

קובץ המאמרים נשים ומגדר במזרח התיכון במאה העשרים, המביא מפירות המחקר בנושא מעניין וחשוב זה, מבקש להעשיר את הידע, ולערער סטריאוטיפים. המאמרים, פרי עטם של חוקרות וחוקרים ישראליים, דנים ביוצרות בתחומי הקולנוע והספרות, בפולמוס על הלבוש האסלאמי, בהשכלת נשים ובתנועות נשים. הקובץ עוסק גם ביחסה של המדינה לנשים ויחסן שלהן למדינה. הוא נוגע בפמיניזם ממלכתי, כאשר המדינה מבקשת לקבל על עצמה את שיפור מצבן של הנשים, וכן בגילויי אופוזיציה מצדן של נשים ביחס למדיניות הננקטת כלפיהן.

המאמרים מקיפים את "המאה העשרים הארוכה" ששורשיה בשלהי המאה התשע עשרה ואת רוב ארצות המזרח התיכון. תשומת לב מיוחדת מוקדשת לנשים איראניות, תורכיות, עיראקיות, פלסטיניות ובדוויות בישראל. כל המתעניין במזרח התיכון בכלל ובנשים ומגדר בפרט ימצא בספר מידע עשיר וזוויות מבט חדשות.

פרופ' רות רודד היא פרופסור חבר באוניברסיטה העברית בירושלים. ספרה הראשון עוסק בנשים בקבצים ביוגרפיים אסלאמיים למן ראשית האסלאם ועד ימינו. כמו כן היא ערכה, תירגמה וביארה אוסף של תעודות נשים באסלאם ובמזרח התיכון בשפה האנגלית. היא חוקרת הפצתם של מסרים אסלאמיים במאה העשרים בנושא מגדר. מאמריה בנושאים אלה התפרסמו בכתבי עת מקצועיים.

ד"ר נוגה אפרתי היא עמיתת מחקר במכון למחקר ע"ש הארי ס. טרומן למען קידום השלום באוניברסיטה העברית בירושלים. תחומי מחקריה הם עיראק בעבר ובהווה והיסטוריה חברתית ומגדרית של המזרח התיכון בעת החדשה. מאמריה על יחסי מגדר בעיראק מאז המנדט הבריטי דרך תקופת סאדאם חוסיין ועד ימינו ראו אור בכתבי עת מקצועיים.