חדש על המדף

הקפיטליזם של הידע
לקטלוג חגית מסר-ירון
הקפיטליזם של הידע
מדורי הכלכלה בעיתונות מדווחים חדשות לבקרים על חברות מצליחות, המבוססות על המצאות שנוצרו באוניברסיטאות; בקמפוסים רצות שמועות על פרופסורים שהתעשרו ממסחור מחקריהם; בהנהלות של האוניברסיטאות חולמים על איזון הגירעון התקציבי באמצעות כסף שיגיע מהעברת ידע וטכנולוגיה לתעשייה.

לכאורה, כולם מרוויחים מחיזוק הקשר בין האקדמיה לתעשייה. התעשייה מקבלת נגישות לידע וטכנולוגיה מתקדמים שנוצרו במימון ציבורי, האוניברסיטאות זוכות למקור כספי נוסף, החוקרים נהנים מרווחי המסחור, והציבור נהנה מפיתוח הכלכלה ומצמיחתה. אך האם יש גם מפסידים? האם המגמה של מסחור הידע פוגעת בחופש המחקר האקדמי? כיצד הופך מחקר למוצר? איך משפיע על האקדמיה התהליך של העברת טכנולוגיה? הספר סוקר באופן מקיף את סוגיות המסחור של ידע אקדמי, תוך ניתוח ביקורתי ושילוב דוגמאות מישראל ומהעולם.

המחברת, חגית מסר-ירון , היא פרופסור להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב. היא מומחית בעיבוד אותות סטטיסטי ועסקה גם בייעוץ לתעשייה עתירת הידע. בתחילת שנות ה-2000 שימשה כמדענית הראשית של משרד המדע, ונדרשה להוביל את מדיניות הטיפול בקניין רוחני הנוצר ממחקרים הממומנים על ידי הממשלה. עם שובה לאקדמיה, מונתה לסגנית הנשיא למחקר ופיתוח באוניברסיטת תל אביב והייתה מופקדת על גיבוש המדיניות האוניברסיטאית לטיפול בהמצאות ופטנטים ויישומה. כמו כן שימשה כיו"ר חברת רמות, חברת העברת הטכנולוגיה של אוניברסיטת תל אביב.