חדש על המדף

גאולה קטנה ומעט כבוד:
החברה היהודית בפולין-ליטא במאה השמונה-עשרה
לקטלוג גרשון דוד הונדרט
גאולה קטנה ומעט כבוד:<br> החברה היהודית בפולין-ליטא במאה השמונה-עשרה
במרוצת המאה השמונה-עשרה חיו מיליוני יהודים על אדמות פולין-ליטא. הדבר שייחד אותם משאר הקהילות היהודיות, חוץ מעצם מספרם, היה חיוניותם. החיוניות הזאת באה לידי ביטוי במוסדות אוטונומיים ענפים, ביצירתיות תרבותית ובתחושה ייחודית של עצמאות ושורשיות. יהדות פולין-ליטא במאה השמונה-עשרה הייתה שרויה בעולם תרבותי מורכב, אם כי ערכי היסוד ודפוסי ההתנהגות הבסיסיים שרוב היהודים חיו על פיהם היו העקרונות של הדת היהודית.

יהדות פולין פיתחה את המבנים העצמאיים המוסדיים המשוכללים והענפים ביותר בתולדות יהודי אירופה: החל בחברות בעלי מלאכה וחברות גמילות חסד ולימוד, הנהגות קהילה וועדי גלילות, וכלה בוועד ארבע ארצות. במוסדות האלה ראו היהודים 'גאולה קטנה ומעט כבוד'. כל תחומיה של יהדות פולין-ליטא במאה הי"ח משתקפות בספר זה: דמוגרפיה, כלכלה, היחסים בין הכנסייה לבין היהודים, ההתפתחויות במוסדות הקהילתיים, ענייני תרבות ודת, התפשטות הקבלה בציבור הרחב ותוצאותיה וצמיחת התנועה החסידית. הפרק האחרון מסכם את הוויכוחים סביב שאלת היהודים בסיים (הפרלמנט) הפולני.

במוקד הספר ניצב הניסיון למקד את 'סיפור העל' של עם ישראל בקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם. כדי לכלול את יהדות פולין-ליטא בסיפור המודרנה היהודית נדרשה הגדרה חדשה של המושג מודרנה או של התקופה המודרנית עצמה. 'גאולה קטנה ומעט כבוד' מציע אפיון חדש של הזמנים החדשים בתולדות עם ישראל, ומשלב בתוכו את קורותיהם של היהודים בפולין-ליטא, אבותיהם של רוב יהודי העולם בימינו.

פרופסור גרשון דוד הונדרט הוא פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת מקגיל במונטריאול שבקנדה ומופקד על התקדרה ע"ש ליאנור סגל למדעי היהדות. מרבית מחקריו עוסקים בתולדות עם ישראל בפולין-ליטא. עם ספריו נמנים:
The Jews in a Polish Private Town: The Case of Opatow in the Eighteenth CenturyEssential Papers on Haisdism (1991); Jews in Early Modern Poland (1997).
הוא העורך הראשי של ה-
YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe.
ספרו הנוכחי ראה אור באנגלית (2004), בליטאית (2006) ובפולנית (2007).