חדש על המדף

אתיופיה - סדרת קהילות ישראל במזרח
במאות התשע-עשרה והעשרים
לקטלוג עורכת: הגר סלמון
אתיופיה - סדרת קהילות ישראל במזרח<br> במאות התשע-עשרה והעשרים
סדרת הספרים "קהילות ישראל במזרח במאות התשע-עשרה והעשרים" פורשת תיאור מקיף של היבטים היסטוריים, חברתיים ותרבותיים בחיי היהודים בכל קהילה.

יהודי אתיופיה – ביתא ישראל – חיו בצפון אתיופיה ובצפון-מערבה בלמעלה מחמש מאות כפרים קטנים הפזורים על פני טריטוריה רחבת ידיים, בקרב אוכלוסייה נוצרית שלטת ואוכלוסייה מוסלמית. היהודים, אשר דמו בהופעתם ובלשונם לשכניהם הלא יהודים, היו קבוצת מיעוט מקצועית ודתית, ותפסו את עצמם כשומרי אמונה דתית עתיקת יומין אשר מרבית האתיופים נטשו לטובת הנצרות הצעירה. אמונתם היתה מושרשת בתנ"ך, שאת מצוותיו קיימו בדקדקנות, כשהם חולמים על ביאת המשיח ועל שיבה לירושלים האגדית.

ספר זה בוחן את מסכת הקשרים המורכבת בינם לבין שכנים ושליטים בני דתות אחרות, את המפגש עם המיסיון הפרוטסטנטי, ואת היחסים המורכבים שהלכו והתפתחו בינם לבין יהדות העולם ש"גילתה" אותם. לכל אלה היו השפעות מרחיקות לכת על זהותם, על חייהם כיהודים באתיופיה, ועל עלייתם לישראל.

עלייתם התאפשרה רק ב-1973, בעקבות פסיקה רבנית שהכירה במוצאם היהודי. בשנים 1991-1977 עלתה מרבית הקבוצה לישראל, בעיקר בשני מבצעים דרמטיים המוכרים כ "מבצע משה" ו "מבצע שלמה".