חדש על המדף

האקדמאים וההשכלה הגבוהה בקרב הערבים בישראל:
סוגיות ודילמות
לקטלוג עורכים: חלאד עראר וקוסאי חאג' יחיא
האקדמאים וההשכלה הגבוהה בקרב הערבים בישראל:<br> סוגיות ודילמות
קובץ מאמרים זה בא להדגיש את ההתפתחות של ההשכלה הגבוהה בקרב המיעוט הפלסטיני בישראל, מול העדר תכנון והעדר מדיניות מכוונת לקידום התפתחות זו. ההשכלה הגבוהה בקרב הערבים בישראל נתפתחה כחלק ממאבק סוציו-פוליטי ולא כמטרה מתוכננת היטב וללא מדיניות מובנית של המוסדות האקדמיים בישראל. לא זו בלבד, אלא שהיא הייתה נתונה להשפעת תמורות חברתיות וחינוכיות שחלו בקרב האוכלוסייה הערבית בישראל בשנים האחרונות.

ספר זה אינו מקיף את כל התחומים בהם נדרשת מדיניות מכוונות של הממסד, אך פרקיו נוגעים בסוגיית הנגישות של החברה הערבית בישראל אל ההשכלה הגבוהה ובמגמות שחלו בנושא זה; פרקיו נוגעים ברוב סוגיות האקדמאים הערבים, העומדות על סדר היום של החברה הערבית בישראל, והמצביעות על צורך בקביעת מדיניות מוגדרת בתחום, תוך הכרה בדינמיקה של החברה הערבית, בחסמים הממסדיים הקיימים בפני הערבים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל ובאלה העומדים בפניהם בסיימם את חוק לימודיהם, בין אם בישראל או בחו"ל. התמורות האלה עשויות להביא לשינויים ולתשואות במצבו של המיעוט הפלסטיני, כאשר מדיניות מושכלת בתחום זה, תוביל לשינויים חברתיים, כלכליים ופוליטיים שסופם להניב תועלת לחברה הישראלית כולה.

ד"ר ח'אלד עראר, בעל תואר שלישי בחינוך מאוניברסיטת רסקין באנגליה, את התואר השני במנהל ומנהיגות השלים באוניברסיטת תל-אביב, ובוגר חינוך גופני של מכללת סמינר הקיבוצים בתל-אביב. משמש כמנהל בית חינוך ומדעים - תיכון ג'לג'וליה ומרצה במכללת בית ברל. ספרו האחרון יצא לאור בהוצאת מכון מסאר 2007 'מנהיגות חינוכית בין חזון לשינוי,' לצד ספריו "חינוך לבריאות בחינוך הגופני" , 2004, ו "פרדיגמות בחינוך הגופני" שיצא לאור בשנת 2002. הוא חוקר בתחומי מנהל ומנהיגות, הערכה, השכלה וניעות חברתי.

ד"ר קוסאי חאג' יחיא משמש מרצה במכללת בית-ברל וראש המסלול למצוינים. בעל תואר שלישי באנתרופולוגיה והמזרח התיכון, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת גוטנגין בגרמניה והשלים לימודי פוסט-דוקטורט בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת גואלף בקנדה ובאוניברסיטת תל-אביב. מתחמה בתמורות ובשינויים החברתיים והתרבותיים החלים בחברה הערבית בישראל. חיבר יחד עם ד"ר עאדל מנאע את החתונה הערבית בישראל 1995, בהוצאת המרכז לחקר החברה הערבית בישראל. את הספר חלום ומציאות, מחקר על אקדמאים ערביים מישראל בוגרי אוניברסיטאות בגרמניה הוציא לאור בשנת 2002 בהוצאת רמות באוניברסיטת תל-אביב, ולאחרונה חיבר יחד עם מאזן אבו עיטה את מחקרים על החברה הערבית בישראל, 2007, שיצא לאור בדאר אלהודא.