חדש על המדף

המשמעות הפוליטית והחברתית של פינוי יישובים ביש''ע :
הינתקות 2005 כמקרה מבחן
לקטלוג יאיר שלג
המשמעות הפוליטית והחברתית של פינוי יישובים ביש''ע : <br>הינתקות 2005 כמקרה מבחן
אילו לקחים הפקנו מהינתקות 2005? כיצד השפיע הפינוי על המתנחלים, על הציונות הדתית ועל החברה הישראלית בכללה?

הינתקות 2005 ופינוי 21 יישובים מצפון השומרון ומחבל עזה עוררו בישראל ויכוח ציבורי נוקב. מחקר המדיניות שלפנינו אינו עוסק בוויכוח הפוליטי-האידיאולוגי, אלא מתמקד בסוגיות השנויות במחלוקת שנגעו לדרך יישומה של התוכנית. המחקר בוחן את תהליך ההכרעה בדבר הפינוי, את אופי הפיצוי, את תהליך השיקום של המפונים, את שיתוף חיילי צה"ל בפינוי, את פעולות המחאה של מתנגדי הפינוי ואת יחסם של גורמי אכיפת החוק לפעולות אלו.

המחקר נוקט שתי נקודות מבט: מבט לאחור - בחינת התהליך שעברה מדינת ישראל בשנת 2005; מבט לעתיד - בחינת הלקחים מאירועי 2005 באשר לדרך הטובה ביותר לנהל תהליך פינוי עתידי, אם וכאשר יוחלט עליו.

מחקר המדיניות המשמעות הפוליטית והחברתית של פינוי יישובים ביש"ע: הינתקות 2005 כמקרה מבחן הוא המשך והשלמה למחקר קודם שפרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה באוקטובר 2003, הוא גם מאת יאיר שלג, וליום העיון שהתקיים בעקבותיו (מהדורה מורחבת הכוללת את רב-השיח ראתה אור ביולי 2004). במחקר הקודם נבחנה סוגיית פינוי יישובים מיש"ע באופן תיאורטי, עוד טרם פרסום תכנית ההינתקות. המחקר שלפנינו בוחן, בין השאר, את ההנחות וההמלצות של המחקר לאור לקחי הינתקות 2005.