חדש על המדף

שיחות חולין בתלמוד הבבלי
לקטלוג שולמית ולר, שלום רצבי
שיחות חולין בתלמוד הבבלי
שיחות חולין מאיר בדיוניו כעשרים שיחות חולין מן התלמוד הבבלי. אין ספק שבמסגרת עולמם של חז"ל, הן הפרטית והן הציבורית, התנהלו לא מעט שיחות סביב עניינים קונקרטיים, אלא שלמחברי הסוגיות התלמודיות ועורכיהן לא היה עניין ברישום המציאות או ההיסטוריה ולפיכך לא הִרבו להביאן. שיחות חולין נתפסו בעיני חז"ל כמשהו זר לעולמם שהתמקד במוסר הדתי ובהלכה. די להזכיר בהקשר זה את התנא רבי אליעזר המעיד על עצמו: "מימי לא קדמני אדם בבית המדרש ולא ישנתי בבית המדרש [...] ולא הנחתי אדם בבית המדרש ולא שחתי שיחת חולין [...]", או את דברי חכמים על רבן יוחנן בן זכאי ש"מימיו לא שח שיחת חולין ולא הלך ד' אמות בלא תורה ובלא תפילין [...]" (בבלי סוכה, כ"ח ע"א).

לפיכך הגיוני הוא שבתלמוד הבבלי לא ימצאו שיחות חולין. אך משנמצאו בו, מן הראוי לבדוק אם נכללו חרף היותן נטולות משמעות ערכית דתית-מוסרית, או שמא צפונה בהן משמעות ששומה עלינו לחשוף. ואכן, לטענת מחברי ספר זה בדיקת לשונן, סגנונן ותכניהן של השיחות והשוואתן לתבניות שיח ארצישראלי מקבילות, מלמדת שלפנינו לא תיעוד ניטרלי של שיחות אלא יצירות ספרותיות שנועדו להקנות מבע למסרים רעיוניים דתיים-מוסריים. יתרה מזאת, עיון בהקשר הצר של השיחות (סיפור המסגרת, האמצעים האמנותיים והתכנים) מזה, ובהקשר הרחב שלהן (הסוגיות ההלכתיות או המוסריות-דתיות שבהן שולבו) מזה, מלמד כי אין לפנינו רישום חף ממגמתיות, אלא שדווקא בהן נחשפים שיאיהם הרעיוניים של הסוגיות הנדונות.

פרופ' שולמית ולר מלמדת תלמוד ומדרש בחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה. בין ספריה: נשים ונשיות בסיפורי התלמוד (1993); נשים בחברה היהודית בתקופת המשנה והתלמוד. (2000)[...].

פרופ' שלום רצבי הוא איש החוג לתולדות עם ישראל באוניברסיטת תל אביב. מספריו:
Between Zionism and Judaism: The Radical Circle in Brith Shalom (2002);
בין גורל לייעוד: השיח התיאולוגי היהודי בארצות הברית (2003).[...]