חדש על המדף

יהדות במכבש הסובייטי: בין דת לזהות יהודית בברית המועצות, 1964-1941
לקטלוג מרדכי אלטשולר
יהדות במכבש הסובייטי: בין דת לזהות יהודית בברית המועצות, 1964-1941
יהדות במכבש הסובייטי מתאר את השפעתה של הדת היהודית בברית המועצות על הזהות הלאומית במשך יותר מעשרים שנה. במרביתה של תקופה זו היו הקהילה הדתית ובית הכנסת המוסדות היהודיים היחידים המורשים במדינה. אין תימה אפוא כי בפעילות של הקהילות ובתי הכנסת השתתפו בצורה ישירה או עקיפה המוני יהודים שלא היו שומרי מצוות כלל, ובית הכנסת היה המקום היחיד שבו הם יכלו לתת ביטוי לזהותם הלאומית, שהתעוררה בעקבות השואה. הספר בוחן כיצד תפקדו המוסדות הדתיים המוכרים, מה הייתה ההשפעה של הדת ומוסדותיה על הציבור היהודי הרחב, שרובו ככולו לא היה דתי, ומה תרמה הדת לקיום הלאומי היהודי בתקופה הנדונה.

בחלקו הראשון של הספר נדונים, כמעט באופן כרונולוגי, השינויים במדיניות הסובייטית כלפי הדת בכלל והדת היהודית בפרט, ונבחנות דרכי ההתמודדות של הקהילות עם שינויים אלה. בחלקו השני נבחנים נושאים שונים, כגון: לימודי קודש, שחיטה, צדקה, אספקת מצות לפסח, מקוואות, ברית מילה ומצב בתי העלמין וחברות קדישא. מן הספר עולה היחס המורכב שבין דת לזהות יהודית בברית המועצות, 1964-1941

מרדכי אלטשולר הוא פרופסור (אמריטוס) במכון ליהדות זמננו באוניברסיטה העברית בירושלים. אלטשולר מוכר בישראל ובעולם כאחד מגדולי החוקרים של תולדות יהודי ברית-המועצות, ובעל פרס ביאליק לשנת תשנ"א. בין ספריו: הקיבוץ היהודי בברית המועצות בימינו - ניתוח סוציו-דמוגרפי (1979), היבסקציה בברית המועצות בין לאומיות לקומוניזם (1980), יהודי מזרח קאווקאז - תולדות היהודים ההרריים מראשית המאה התשע-עשרה (1990), יהודי ברית המועצות ערב השואה - ניתוח סוציו-דמוגרפי (אנגלית, 1998), אגרות של סופרי יידיש בברית המועצות (יידיש, 1979).