חדש על המדף

מפגש הצלבנים והמוסלמים בארץ-ישראל: השתקפותו בארסוף, בסידנא עלי ובאתרי החוף
לקטלוג בעריכת ישראל רול, אורן טל ומיכאל וינטר
מפגש הצלבנים והמוסלמים בארץ-ישראל: השתקפותו בארסוף, בסידנא עלי ובאתרי החוף
מתוך ההקדמה

הורתו ולידתו של ספר זה הן בכנס ובסיור שנערכו תחת הכותרת "מפגש הצלבנים והמוסלמים בארץ-ישראל באספקלריה של אתרי ארסוף וסידנא עלי". היוזמה לאירוע רב-משתתפים זה יצאה מן הקתדרה על שם קפלן להיסטוריה של מצרים וישראל באוניברסיטת תל-אביב. עניינה של הקתדרה הוא בקידום המחקר והעיון בנקודות המפגש ההיסטוריות והתרבותיות של שתי הארצות, לאורך אלפי השנים של יחסי הגומלין ביניהן. ארסוף וסידנא עלי - שני אתרים סמוכים גיאוגרפית וקשורים היסטורית - מציגים פרשיות המשתייכות באופן מובהק לשטחי התמחותה של הקתדרה, שהרי תולדותיה של ארסוף הצלבנית נחתמו במסע המלחמה של הסולטאן הממלוכי ביברס, ותולדותיו של משהד סידנא עלי קשורות אף הן בסולטאן מצרי זה. כידוע, היו למסע המלחמה של ביברס תוצאות ארוכות טווח לגבי ארץ-ישראל, ובמיוחד לגבי רצועת החוף שלה, שאת עריה ביברס החריב.

פרשיות אלה מעוררות את התעניינותנו לא רק בשל חשיבותן ההיסטורית אלא גם בשל אופיין הדרמטי עתיר העלילות. ב"קרב ארסוף", אשר נתן לממלכת הצלבנים משך חיים של מאה שנים נוספות, התעמתו שני הגיבורים המיתיים של התקופה: המצביא הנוצרי עטור התהילה ריצ'רד לב-הארי, ומנהיגם הנערץ של המוסלמים צלאח א-דין. במצור האחרון על ארסוף עמדו זה מול זה שני ארגונים צבאיים, בעלי ייחודיות היסטורית, של לוחמי אליטה חדורי רוח דתית: מסדר האבירים ההוספיטלרים, שקיבלו עליהם את נדרי הנזירות הנוצרית, והקסטה של הממלוכים - עבדים קנויים שהתאסלמו והפכו לאחד מצבאותיו המפוארים של עולם האסלאם. היה זה עימות בין שני עולמות: אלה היו נושאי צלב ואלה לוחמי ג'האד.

מבחינת ההיסטוריה היהודית, הפרשיות האלה שייכות ל" מלחמות הגויים" אשר ליהודים לא היה בהן חלק: ארסוף הצלבנית מייצגת את אירופה הנוצרית ואתר סידנא עלי את עולם האסלאם. עם זאת, במציאות של התחדשות הריבונות הישראלית בארץ, מעוררים ארסוף וסידנא עלי בתודעה ובזיכרון הקיבוציים הישראליים הרהורים טורדניים על משמעויותיהם האקטואליות - משמעות חורבן ממלכת הצלבנים ומשמעות הנוכחות האסלאמית בארץ-ישראל. [...]