חדש על המדף

זמן עבר: ההיסטוריוגרפיה הציוניות ועיצוב הזיכרון הלאומי
לקטלוג יצחק קונפורטי
זמן עבר: ההיסטוריוגרפיה הציוניות ועיצוב הזיכרון הלאומי
זמן עבר דן ביחסים שבין הזיכרון הקיבוצי הציוני וההיסטוריה היהודית. בתודעה הציבורית נתפס העבר היהודי במונחים כמו גלות וגאולה, שואה ותקומה, ימי המקרא והתחייה הלאומית, כל אלה נוצרו מן האתוס הציוני שביסס 'זיכרון שכנגד' לזיכרון היהודי המסורתי . גיבוריו של ספר זה הם היסטוריונים, מחנכים ומנהיגים רוחניים אשר פעלו בארץ ישראל בעיקר מן העשור השני למאה העשרים ותרמו להכרת העבר היהודי. המשותף לכלל ההיסטוריונים הציוניים הייתה תמיכתם הבלתי מסויגת במפעל הציוני שהלך והתעצם. באיזו מידה תרמו אישים אלה לעיצוב זיכרון קיבוצי ציוני ועד כמה שאפו לחקור את ההיסטוריה היהודית לשמה במגמה לבסס גוף ידע מדעי המשרת את צרכי העם היהודי בימינו? האם היו 'כוהני הזיכרון' הלאומי או חוקרים מדעיים ומורים מסורים? השאלות הללו התעוררו בעוצמה רבה מאז החל הפולמוס שבין היסטוריונים 'חדשים' ל'ישנים', בין 'ציונים' ל'פוסט ציונים'. ספר זה אינו עוסק בפולמוס אלא הוא מציע מבט רחב לשאלות המעסיקות היום את הדיון האקדמי והציבורי בעניין זה.

במוקד הספר:
צמיחתה של ההיסטוריוגרפיה הציונית, מאפייניה של ההיסטוריוגרפיה הציונית, ומידת השפעתה של ההיסטוריוגרפיה על הזיכרון הקיבוצי.


ד"ר יצחק קונפורטי מלמד במחלקה לתולדות ישראל באוניברסיטת בר אילן. המחבר עוסק בחקר הלאומיות היהודית והתרבות הציונית ופרסם מאמרים בתחומי ההיסטוריוגרפיה הציונית, האנטישמיות המודרנית והחינוך הארץ ישראלי.