חדש על המדף

זכויות זקנים, משפט והשלטון המקומי
לקטלוג ישראל דורון
זכויות זקנים, משפט והשלטון המקומי
מתוך פתח דבר

עשרה אחוזים מתושבי ישראל הם קשישים (בני 65+), קצב הגידול שלהם באוכלוסייה כפול מזה של האוכלוסייה הכללית וקצב הגידול של בני ה-75+ מתוכם גדול אף יותר. במקביל לכך קטן בהתמדה באוכלוסיית ישראל שיעור הילדים ותהליך זה מאיץ את המשך הזדקנות האוכלוסייה.

על אף תהליך ההזדקנות, ישראל צעירה בהשוואה למדינות אירופה... לא תמיד השיעור הממוצע של הקשישים באוכלוסייה מגלה מספיק את הרכבה הגילי של החברה ביישובי הארץ - ביישובים רבים שיעור הקשישים גבוה בהרבה מהשיעור הממוצע... בולטות במיוחד כמה מהערים הגדולות... כך בחיפה, ברמת גן ובבת ים, בהן מדובר על שיעור של כ-18 אחוז, בתל אביב יש למעלה מ-16 אחוז קשישים [...]

איכות החיים של התושבים הקשישים ביישובים (רשויות מקומיות) מושפעת רבות מאיכות השירותים המוענקים וממידת תשומת הלב שהם נותנים לבני הגיל הזה. השתתפותם של בני 65+ בכוח העבודה נמוכה ביותר (היא נמוכה בשנים האחרונות מ-10 אחוזים), ואין ספק שצורכיהם רבים מאוד בתחומי הרווחה, הפנאי, וכדומה. אך טבעי הוא, אפוא, לטעון, כי להנהגה של היישובים עשויה להיות תרומה לקידום הצרכים המיוחדים של תושביהם, לפיתוחם, ולהעלאת רמתם ושביעות רצונם, וכאשר שיעור הקשישים גבוה - צורכיהם המיוחדים יזכו לטיפול ולתשומת לב.

הציפייה מהרשויות המקומיות עלתה במיוחד בשנים האחרונות, כאשר מודדים רבים מצביעים על היזקקות גבוהה בקרב הקשישים לסיוע ממשי של הקהילה [...] הדבר עולה גם מתוך נתונים על משפחות הקשישים בישראל, המהוות כרבע מן המשפחות העניות, או, לדוגמא, מתוך סקרים המצביעים על שיעורי ההימנעות הגבוהים של קשישים מקבלת שירות רפואי נחוץ בשל עלותו - בשנה האחרונה מדובר על 30 אחוז מבין הקשישים לעומת 22 אחוז בכלל האוכלוסייה [...]


ד"ר דורון מעלה את השאלה: "האם השלטון המקומי מסוגל לתרום מבחינה תחיקתית לקידום זכויות התושבים הזקנים שבתחום שיפוטו?" הוא קושר את הסוגיה לדרכיו של השלטון המקומי להתמודד עם ההזדקנות ומביא דוגמאות מחוקי עזר מקומיים, אשר יכולים להוות מודל לחקיקה מקומית לטובת עיגון זכויותיהם של "התושבים הוותיקים".
ד"ר ישראל דורון
ד"ר למשפטים, מרצה בגרונטולוגיה ובעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה מציע בעבודה הצעה קונקרטית ומפורטת - חוק עזר: תושבים ותיקים.