חדש על המדף

מרחב התפר: בין שרון לשומרון
לקטלוג פנינה גזית ארנון סופר
מרחב התפר: בין שרון לשומרון
מתוך ההקדמה

ספר זה בא לתאר את האזור שבין השרון והשומרון, המרחב שנוצר על ידי תפר בין השרון מכאן והשומרון מכאן, בבחינת שני טלאים שנתפרו ליריעה אחת ושקו האיחוי ביניהם נראה לעין, שכן הטלאים שונים זה מזה בצבע, באיכות הבד ובדוגמת ההדפס.

יותר מ-40 שנה שימש מרחב התפר, דהיינו השרון המזרחי, פח האשפה של גוש דן. לשם השליכו זבל, שם היו מחנות העורף של צה"ל, משם חצבו את אבני הבנייה עבור תל אביב רבתי, וההתיישבות החקלאית היתה "זרוקה" שם בין המרזבה לבין גבעות הגיר והתמודדה הן עם בעיות של ביטחון שוטף והן עם כלכלה חקלאית כושלת.

בשני העשורים האחרונים מתרחש באזור זה מהפך מרתק - לא עוד פח אשפה, אלא חדר האורחים - ליבת המדינה. אחרי המוביל הארצי הגיע לשם כביש 6, עימו גם פרוזדור החשמל המרכזי של המדינה, ואיתם תוכניות יישובי ה"כוכבים" וגלישת תל אביב רבתי למזרח. במקביל רוחשת באזור פעילות ביטחונית ופלילית, ובעת כתיבת ספר זה מתבצע שם המפעל האמור לקבוע את עתידה של ישראל - בניית גדר ההפרדה ולאו דווקא על תוואי הקו הירוק ההיסטורי.

באזור זה, סמוך למותניים הצרות של ישראל (15 ק"מ רוחבן בין קלקיליה לחוף הים!), מתגוררת אוכלוסייה ערבית ישראלית המתחככת עם אוכלוסייה יהודית סמוכה, ומעבר לגדר מתגוררים ערביי יהודה ושומרון וביניהם מתיישבים יהודים. כל אלה הם שחקנים בהצגה המועלית מדי יום במרחב התפר.

בחרנו להציג את האזור תחילה בגישה הרגיונלית הקלאסית [...] בהמשך [...] על פי הגישה האזורית המודרנית, המדגישה באזור נבחר כמה תחומים. אנו בחרנו לתאר את הבעיות שבמרחב התפר, הקובעות את סדר היום הלאומי של מדינת ישראל: עיצוב גבולות הקבע ועתיד היישובים שמעבר לקו הירוק אל מול הביטחון השוטף באזורי הספר, מבלי לשכוח כי האזור הוא ספר של ישראל וחלק מהליבה שלה גם יחד [...]

פרופ' ארנון סופר ראש קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה באוניברסיטת חיפה, מלמד בחוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה באוניברסיטת חיפה ובמכללה לביטחון לאומי.

פנינה גזית מוסמכת החוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה, אוניברסיטת חיפה, מורה בבית הספר תיכון בכפר סבא ועוזרת מחקר בקתדרת חייקין לגאואסטרטגיה.