חדש על המדף

חקלאים יהודים בגולה:
ההתיישבות החקלאית היהודית בבסרביה (1837- 1941)
לקטלוג יוסף מזור
חקלאים יהודים בגולה:<br>ההתיישבות החקלאית היהודית בבסרביה (1837- 1941)

החברה היהודית שהתקיימה במזרח אירופה במאתיים השנים האחרונות נקבעה בזיכרון הקיבוצי הישראלי בהקשר עירוני מובהק. התנועה הציונית שביקשה לברוא בארץ ישראל עם של פועלים ואיכרים, הציגה את פעילותם הכלכלית של יושובי הגולה כבלתי-יצרנית, טפילית באופייה, מנוונת ומנותקת מן הטבע ומן האדמה. במציאות לא כך היו פני הדברים. מעטים בישראל זוכרים היום כי במאות התשע-עשרה והעשרים התיישבו על פני הקרקע אלפי יהודים באזורים שונים של מזרח אירופה, וכי איכרים יהודים חיו במושבות חקלאיות בארצות-הברית ובארגנטינה.

ספרו של ד"ר יוסף מזור גואל מן השכחה אחת מן הפרשיות המרתקות בתולדות החקלאות היהודית בעת החדשה: מושבות החקלאים היהודים בבסרביה. המחבר בן למשפחה אחת מן המושבות הללו, משחזר על בסיס חומר ארכיוני ומקורות נדפסים אל תולדות המפעל ההתיישבותי בחבל ארץ זה מימיו הראשונים מתקופת שלטון הצארים הרוסים, דרך ימי השלטון הרומני ועד לאחריתו הטרגית בימי מלחמת העולם השנייה. פרק מיוחד בספר מוקדש לייצוגה הספרותי של המושבה החקלאית היהודית בבסרביה ביצירותיו של הסופר העברי שמואל לייב בלנק,שחי באחת המושבות. חיבורו של מזור משלב מחקר מדוקדק עם חוויות וזיכרונות, הוא פורש לפני הקורא תמונה מפורטת של ענפי המשק, שיטות העיבוד ודרכי הניהול. אולם בה בעת נחשף עולמם הרוחני של האיכרים ומתגלה הווי חיים שבו התמזגו תרבות העירייה וחווית העבודה החקלאית.


יוסף מזור נולד באננייב (אוקראינה) ב-1919. גדל והתחנך בעיר בלצי (בסרביה). בוגר הגימנסיה העברית "תרבות". עלה ארצה ב-1941 כסטודנט לאוניברסיטה העברית. פעל בשירות המדינה בתחום הכלכלי בארץ ובחו"ל: לונדון וניו - יורק. בעל דוקטור לפילוסופיה של האוניברסיטה העברית, בהיסטוריה של עם ישראל (אצל פרופסור ישראל ברטל) וספרות עברית (פרופ' דן מירון). ערך את ספר הזיכרון ליהדות בלצי בסרביה. כנצר למשפחה של איכרים יהודים בקולוניה ורטוז'אני בבסרביה, הכיר מקרוב את הווי החקלאות היהודית בגולה.