חדש על המדף

מסעותיי עם ספרים
לקטלוג שמאי גולן
מסעותיי עם ספרים
ב "מסעותיי עם ספרים" כונסו רוב מאמריו של שמאי גולן על ספרים וסופרים, שאותם פרסם במוספים ובכתבי-העת הספרותיים "משא", "מאזניים", "ידיעות אחרונות", "מעריב" ואחרים.

פרקי הספר עוסקים ביצירות מספרות העולם שתורגמו לעברית, אם כי מקומה של הספרות העברית לא נפקד. מעיון במאמרים ניתן אף לזהות את הפרופיל של הכותב עצמו. כך, למשל, מגלה גולן עניין רב בתיאור דמותו של היהודי ביצירות האירופיות הקלאסיות: תיאוריו האנטישמיים של דוסטייבסקי ו"אבותיו" הרוחניים והספרותיים ; ודמויותיו הנלעגות של הסופר הגרמני גינטר גראס ב"תוף הפח". גולן מתמודד עם יצירות של גדולי ספרות העולם: בקט, סארטר, פוקנר, הנרי מילר, תומאס מאן, מלמוד, קונראד ורבים אחרים. מקום מיוחד, לעיתיים מתוך היכרותו האישית, הוא מקדיש ליוצרים הספרדיים והדרום-אמריקאיים: קמילו חוסה סלה, אוקטביו פאז, ארנסטו סבאטו מריו ורגס יוסה. עיון מיוחד מוקדש ליצירות מהספרות העברית, בייחוד בנושא השואה; לספרי זיכרון ולביוגרפיות וליחסים המורכבים שבין הסופר למימסד. הספר מסתיים בראיון "לחיות ישראלי, להרגיש ניצול", שערך אהוד בן עזר עם שמאי גולן.

שמאי גולן נולד ב-1933 בפולין. במלחמת העולם השנייה היה תחת הכיבוש הנאצי ובברית המעוצות. עלה ארצה ב-1947 . התחנך בקיבוץ רמת-הכובש. בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים בספרות ובהיסטוריה. בין מייסדיו של בית הסופר בירושלים ומנהלו הראשון במשך שבע שנים. נבחר ארבע פעמים לתפקיד יושב ראש אגודת הסופרים העבריים בישראל. כיום חבר הנהלת אקו"ם. היה בשליחויות חינוכיות במקסיקו ובארגנטינה, ובשליחויות מטעם משרד החוץ כיועץ בשגרירות ישראל במקסיקו וכנספח לתרבות בשגרירות ישראל במוסקבה.


ספריו: "באשמורת אחרונה", פרס ברש; "אשמים", פרס אקו"ם; "מותו של אורי פלד", פרס רמת גן; "בריחות למרחקים קצרים", פרס ירושלים ע"ש עגנון; "המארב", "חופה", "השואה - פרקי עדות וספרות", אנתולוגיה, זכה בפרס ראש הממשלה.
כתב רדיו-דרמות ששודרו ברדיו; תסריט לסרט "שלושה ואחת". סיפורו "הסתלקות" עובד למחזה ומוצג ברוסית בסט. פטרבורג. יצירותיו תורגמו וראו אור באנגלית, ספרדית, ערבית, רוסית, פולנית, גרמנית, סינית, פורטוגזית ובולגרית.