חדש על המדף

מעשה זיכרון: חברה,אדם ואלוהים לאחר השואה
לקטלוג אפרים מאיר
מעשה זיכרון: חברה,אדם ואלוהים לאחר השואה
ההיסטוריוגרפיה של השואה תופסת מקום מרכזי בשני העשורים האחרונים,אך מעטים הספרים העוסקים בשאלות עומק הנוגעים לטיב השואה ולעיצוב הזיכרון- כאן טמונה תרומתו הייחודית של הספר הנוכחי. הספר מעשה בזיכרון מהווה הרהור על השואה כפשע נגד האנושות: אין בו ניתוח של מה שקדם לשואה,כגון האנטישמיות הנוצרית והגזענית, אלא הוא גם ובעיקר מכיל מסקנות לקראת העתיד. המחבר דן בקשת רחבה של נקודת מבט פילוסופיות ותיאולוגיות,ומציע עיצוב יצירתי ופורה של הזיכרון האינדיווידואלי והקולקטיבי.

האם השואה הוא אירוע סינגולארי,ובאיזה מובן ניתן להשוות אותה עם אירועים טרומאטיים אחרים? איזה פרשנות יש לתת לשואה:אגוצנטרית או אוניברסאלית? האם השואה יכולה להתרחש אך ורק בגרמניה? אילו אנשים ביצעו את השואה? מדוע יהודים היו המטרה? האם קיים קשר בין האל ובין השואה? איך נראית הדת לאחר אשוויץ?

אפרים מאיר מציע הסתגלות חדשה על החברה,האדם והאל לאחר השואה. מעבר לטקסים ולזיכרון משפחתי הוא חפץ בזיכרון אקטיבי, ב "מעשה זיכרון", אשר בו הבנייה והשימור של חברה דמוקרטית ופורמליסטית מהווים את המרכיב העיקרי.

פרופ' אפרים מאיר מלמד פילוסופיה יהודית בת-זמננו באוניברסיטת בר-אילן.
מאיר הוא מחברם של הספרים: " פילוסופים קיומיים יהודים ברב-שיח" (2004) ;
Letters of Love: Franz Rosenzweig's Spiritual Biography of the Gritli Letters (2006) . מחקריו ממוקדים בפילוסופיה יהודית דיאלוגית.
אפרים מאיר הגיע מבלגיה עם משפחתו מבלגיה משנת 1983 והוא מתגורר כיום בירושלים.