חדש על המדף

הקופלאס של יוסף הצדיק: עיון השוואתי ביקורתי רב-תחומי. בחינת מקומה של היצירה על פני רצף הספרות היפה בלאדינו
לקטלוג ההדרה ותרגום היצירה לעברית: אבנר פרץ
הקופלאס של יוסף הצדיק: עיון השוואתי ביקורתי רב-תחומי. בחינת מקומה של היצירה על פני רצף הספרות היפה בלאדינו
הקופלאס של יוסף הצדיק מאת אברהם טולידו, יצירה פיוטית-דרמתית רחבת היקף, שהיא אולי הבולטת והחשובה בין היצירות המקוריות בשירת לאדינו, מוגשת לקורא העברי בתרגומו האמנותי המעולה של אבנר פרץ, כשהיא מלווה במחקר השוואתי, ביקורתי רב-תחומי, הבוחן את מיקומה של היצירה על פני רצף הספרות היפה בלאדינו. המחקר הזה מגולל את סיפורה של ספרות לאדינו למן הדור שלפני גירוש ספרד ועד למאה השבע עשרה, תקופה שנחשבה עד כה כ"אילמת" בכל הנוגע ליצירה חילונית קלאסית בלאדינו. הוא חושף שפע של יצירות (או שרידי יצירות) בענפי יצירה שונים: דרמה, ליריקה, שירה נרטיבית, פיוט, מן התקופה האמורה. דוגמאות נבחרות מן השפע הזה מוצגות בגוף המחקר במקור ובתרגום עברי אמנותי. בכל זה יש כדי להטיל אור חדש על ההיסטוריה של הספרות היפה בלאדינו.

הספר הזה הוא הששי במניין, מתוך סדרה של עשרה ספרים מאוצרות השירה והדרמה בספניולית, שמפרסם אבנר פרץ בשנים האחרונות (שני הספרים הבאים עתידים להופיע במחצית הראשונה של 2006). הספרים מכסים ספקטרום של למעלה מחמש מאות שנים של יצירה קלאסית בלאדינו. כל אחת מהמאות מיוצגות לפחות בספר אחד. מאחורי המפעל הזה עומד גם מאמץ תרגום כביר: למעלה מ-15,000 טורי שיר מתורגמים תרגום אמנותי מחורז ושקול. הספר הנוכחי הינו המסר האידאי והתיאורטי לכל הסדרה כולה.


ד"ר אבנר פרץ חוקר של ספרות לאדינו ותולדותיה. עמית קרייטמן באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. משורר ומתרגם. בין המעטים הכותבים היום שירה מקורית מודרנית בלאדינו. פרסם עד היום שני ספרי שירה דו-לשוניים (לאדינו-עברית): "עשן ואפר" (1986), "חקל תפוחין" (1996). שיריו מתפרסמים בבמות ספרותיות חשובות בעולם ההיספאני.
ב-1989 זכה בפרס ראשון ובמדלית זהב בתחרות שירה לירית בינלאומית באיים הקנריים שנטלו בה חלק למעלה מאלף משוררים. על מחקרו בספרות לאדינו קיבל את פרס סדן לשנת תשנ"ח.

מתרגומיו מלאדינו: "פרח צחור - מסע בנתיבי הרומנסה", אנתולוגיה מוערת של רומנסות בלאדינו (19891); "זר שירי עם מפי יהודי ספרד" (1992); משה העליון, "במחנות המוות", שלוש פואמות בלאדינו (2000); משה העליון, "בשדות מואב ופלשת", מחזה ואפוס מקראיים (2003); יוסף אברהם פאפו, "כרם נבות", מחזה מקראי-פיוטי-קלסיציסטי, (2003); מ"ד גאון, "פואיזיאס" (2004).