חדש על המדף

הכתב והמכתב
לקטלוג שמואל אחיטוב
הכתב והמכתב
ה'כתב והמכתב' הוא אסופה של כתובות מימי בית-ראשון, מהממלכות ששכנו משני עברי הירדן, יהודה וישראל, ערי פלשת, אדום, עמון ומואב. הכתובות מיהודה וישראל נכתבו עברית, ואילו שאר הכתובות נכתבו בשפות, או ניבים, קרובים לעברית, וכל קורא עברית יוכל לקרוא אותן. הכתובות הן מסוגים שונים: מצבות שנחקקו באבן, תעודות שנכתבו בצבע ובדיו על אבנים וחרסים, ואף על טיח ; וכן מכתבים ופתקים שנכתבו על שברי כלי חרס ועל פפירוס.

הכתובות מאירות צדדים שונים בחיי כותביהן. הן זורקות אור על תולדות הארץ, מגלות טפח ויותר על אמונותיהם ומנהגיהם הדתיים והחברתיים של תושבי הארץ, על המנהל הממלכתי והמקומי ועוד. הכתובות העבריות הן עדות ישירה, בת הזמן, ללשון שבפי דובריה, מישראל או מיהודה. הן מעידות על הקרבה הלשונית בין היהודית לישראלית וגם על ההבדלים ביניהן. אפילו הבדלי מבטא הן משקפות. הכתובות הן עדות בלבדית ללשונותיהם של שכני ישראל שלא הותירו אחריהם ספרות כתובה דוגמת המקרא: ללשון ערי פלשת, לאדומית, למואבית ולעמונית, ולשפתו של תושב עמק סוכות. אף יש בהן עדות, אמנם דלה, לספרות שהיתה לעמים הללו, ואבדה מאיתנו. תעודות מיוחדות במינן הן מצבת מישע מלך מואב ו'ספר בלעם בר בעור', המתקרבות בתוכנן ובסגנונן לספרות המקרא.

הספר בא במקום קודמו 'אסופת כתובות עבריות'. נוספו לו כמאה ושישים עמודים ובהם תעודות חדשות. בספר תצלומים של התעודות ומולם העתקות שלהן, על מנת להקל על התלמיד והמעיין. לכל כתובת או קבוצת כתובות, הוקדם מבוא קצר. כל כתובת מועתקת לאותיות מרובעות - ומולה או על-ידה - העתקה מנוקדת עם השלמות. לכל כתובת פירוש וביבליוגרפיה.