חדש על המדף

המוח הרגשי: התשתית המסתורית של חיי הרגש
לקטלוג ג'וזף לדו
המוח הרגשי: התשתית המסתורית של חיי הרגש
מה קורה במוח כשאנו מרגישים פחד, אהבה, שנאה, כעס, אושר? האם אנו שולטים ברגשותינו או שהם שולטים בנו? האם לבעלי חיים יש רגשות? איך יכולות חוויות טראומתיות בשחר הילדות להשפיע על התנהגותו של המבוגר אף שאין הוא זוכר אותן כלל במודע?

תחום הרגשות הוא תחום בעייתי למדע. מאחר שהרגשות הם סובייקטיביים ולא-רציונליים, קשה לחקור אותם באופן אובייקטיבי, ועל כן שנים רבות נמנעו מדע המוח והמדע הקוגניטיבי מלעסוק בהם. ג'וזף לדו, פרופסור למדעי המוח באוניברסיטת ניו-יורק, הוא מחלוצי מדעני המוח שיצאו לחקור את התחום העלום הזה ולענות על השאלה: איך יוצר המוח רגשות. מחקריו החדשניים מתמקדים בפחד, ואחת מתגליותיו החשובות היא התפקיד המרכזי של אותו חלק במוח הקרוי אמיגדלה ביצירת תגובות פחד. האמיגדלה מעבדת מידע על סכנה ויוצרת תגובות פחד מהר יותר מקליפת המוח, האזור שבו מתרחשים התהליכים הקוגניטיביים. תגובות מהירות אלה יש בהן כדי להציל חיים במצבים שבהם שבריר של שנייה עשוי להבדיל בין חיים למוות. אחת המסקנות המפליאות של הממצא הזה היא שאדם הנקלע לסכנה אינו בורח מפני שהוא פוחד, אלא הוא פוחד מפני שהוא בורח. תגובת הפחד קודמת להרגשת הפחד. תגליותיו המרתקות של לדו שימשו בסיס והשראה לספרו הנודע של דניאל גולמן "אינטליגנציה רגשית". וכך כותב שם גולמן: "מחקריו של לדו הם מהפכה בהבנת חיי הרגש, כי הם הראשונים שחשפו נתיבים עצביים של רגש שעוקפים את הקליפה החדשה. הנתיבים העצביים האלה מסבירים איך יכול רגש להשתלט ולהכריע את החשיבה הרציונלית."

סגנונו הבהיר של הספר, שפתו השווה לכל נפש ואיוריו מאירי העיניים פותחים לפני הציבור הרחב צוהר נדיר אל חזית המחקר המדעי של המוח.