חדש על המדף

מה שרואים מכאן
לקטלוג יגאל שוורץ
מה שרואים מכאן
מה שרואים מכאן הוא ניסיון לכתוב היסטוריה של ספרות בעידן "לא היסטורי". זהו מסע של חוקר תרבות הנע מן ההווה אל העבר ומן העבר אל ההווה, מתעכב בצמתים מרכזיים וגם בתחנות נידחות במסלול ההתפתחות של הספרות העברית החדשה, ומתבונן בהם מנקודות מבט מיתולוגיות שונות.

הפרקים הראשונים בספר דנים בהנדסת האדם ועיצוב המרחב בספרות העברית החדשה, בשמרנות חברתית ומהפכנות דתית באהבת ציון של אברהם מאפו, ובמחשבת המקום ב מעבר לנהר של מ. י. ברדיצ'בסקי. הפרקים הבאים מוקדשים לדיון ב"פואטיקה הסרבנית" המאפיינת את ספר הקבצנים של מנדלי מוכר ספרים, לעיון בסיפורת של בני העלייה השנייה משתי פרספקטיבות היסטוריות "עוינות", ולבחינה מחודשת של פרשת ההתקבלות ה"מוזרה" של הסופר הנשכח אהרן ראובני. הפרקים האחרונים עוסקים בשאלת דוריותו של "דור המדינה", באופיו המיוחד של ארון הספרים של "דור יום כיפור", בהיסטוריה קצרה של סוגיית הזהות בספרות הישראלית, ובסיפור על אהבה וחושך של עמוס עוז כספר פולחן.


פרופסור יגאל שוורץ הוא ראש המחלקה לספרות עברית וראש מרכז "הקשרים" לחקר הספרות היהודית והישראלית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הוא העורך של כתב העת מכאן לחקר הספרות העברית, עורך שותף של כתב העת האלקטרוני BGU (Israel) Review, ויועץ המערכת של הוצאת הספרים "כתר". הוא כותב ספרים ומאמרים רבים על הספרות העברית החדשה. ספרו האחרון: Aharon Appelfeld, From Individual Lament to Tribal Eternity ראה אור ב: Brandeis University Press בשנת 2001.